Gemakkelijk epoxy verwijderen!

Leer hoe je epoxy snel en veilig kunt verwijderen

Weet je niet zeker hoe je epoxy moet verwijderen zonder oppervlakken te beschadigen? Leren hoe je uitgeharde epoxyhars kunt verwijderen is niet zo moeilijk als je denkt. Volg gewoon de stappen in onze gids!

Wanneer ga je epoxy verwijderen?

Als het gaat om de nuttigste producten voor doe-het-zelvers, staat epoxyhars hoog op de lijst. Deze handige kleine lijm kan worden gebruikt op diverse materialen zoals beton, kunststof en hout; of het nu gaat om reparaties, renovaties of installaties.

Maar waarom zou het in de eerste plaats nodig zijn om epoxy te verwijderen? Eigenlijk zijn er nogal wat gevallen waarin het nodig is. Wanneer je materialen loshaalt, kan er epoxy achterblijven. Ook kunnen sommige epoxy van lagere kwaliteit na verloop van tijd hun integriteit verliezen, wat betekent dat je de uitgeharde epoxy moet verwijderen en vervangen door nieuwe epoxyhars.

Wist je dat het verwijderen van niet uitgeharde epoxyhars veel eenvoudiger is dan het verwijderen van uitgeharde epoxy? Idealiter wil je epoxy verwijderen als het nog zacht en vers is.

Welk gereedschap heb je nodig om epoxy te verwijderen?

De lijst van hulpmiddelen voor het verwijderen van epoxy is kort en eenvoudig. Het hangt ervan af of de epoxy is uitgehard of niet. 

Je hebt het volgende nodig om uitgeharde epoxy te verwijderen: 

  • Een zachte, schone, droge doek
  • Gedenatureerde alcohol, verfverdunner of lijmverwijderaar
  • Een goed geventileerde werkruimte

Om niet-uitgeharde epoxy te verwijderen heb je nodig:

  • Handschoenen
  • Een zachte, schone en droge doek
  • Isopropyl alcohol (schoonmaakalcohol) of aceton
  • Een goed geventileerde werkruimte

Extra hulpmiddelen bij het verwijderen van uitgeharde epoxy of het verwijderen van niet-uitgeharde epoxy zijn een mes of schraper, leren of rubberen handschoenen om je huid te beschermen en een veiligheidsbril om je ogen te beschermen.

Hoe kun je veilig en effectief epoxy verwijderen?

Het verwijderen van overtollige of ongewenste epoxy is een eenvoudige klus. Het belangrijkste is om voorzichtig te werk te gaan, alle gereedschappen en producten die je nodig hebt binnen handbereik te houden, en ervoor te zorgen dat je werkruimte goed geventileerd is.

Hoe verwijder je epoxy van poreuze materialen zoals hout of beton:

  1. Gebruik voor deze klus aceton als oplosmiddel. Verfverdunners en alcohol kunnen de afwerking van hout beschadigen.
  2. Doordrenk een schone, zachte doek met aceton en wrijf er dan voorzichtig mee over de plekken waar de epoxy verwijderd moet worden. De aceton verdampt vanzelf, dus je hoeft je geen zorgen te maken over natte plekken.
  3. Het hout of beton neemt de aceton meteen op en de epoxy zal loskomen.
  4. Gebruik een mes of schraapgereedschap om voorzichtig en langzaam de epoxyhars eraf te schrapen, waarbij je erop let dat je het hout/beton niet beschadigt.

Hoe verwijder je epoxy van niet-poreuze harde oppervlakken zoals metaal:

  1. Het oplosmiddel dat je wilt gebruiken is een chemische lijmverwijderaar, omdat deze harde oppervlakken geen acetonachtige stoffen opnemen.
  2. Zorg ervoor dat je een masker, een veiligheidsbril en handschoenen draagt wanneer je met een chemisch oplosmiddel werkt. Je werkgebied moet goed geventileerd zijn.
  3. Gewoonlijk worden lijmverwijderaars op een hard oppervlak gespoten of verdeeld over het oppervlak door middel van een doek.
  4. Schraap de epoxy weg met een schraper. Schraap van jezelf af.

Epoxy verwijderen en opnieuw beginnen met Pattex!

Nu je uitgeharde of niet-uitgeharde epoxy hebt verwijderd, is het tijd om verder te gaan met je doe-het-zelfproject. Wij raden je aan om een hoogwaardige, tweedelige epoxy te gebruiken die de klus goed klaart. De Power Epoxy Super Mix Universal 1 Min van Pattex is zo’n product. In slechts een paar minuten vormt het een sterke en volledig uitgeharde verbinding. Dit product krimpt niet, is waterbestendig en ideaal voor het vullen en verlijmen van spleten.

Deze epoxy lijm is geschikt voor zowel binnen als buiten. De verlijmingen zijn in hoge mate bestand tegen water, alcohol, vetten, brandstofmengsels en oplosmiddelen. Uitgeharde lijm kan geschuurd, gepolijst, geboord en overschilderd worden.