Skip to Content
8 min leestijd
Zo plaats je sierlijsten.

Sierlijsten plaatsen: Mooi en praktisch

Een makkelijke manier om je huis een upgrade te geven is door sierlijsten te plaatsen. In deze blog vertellen we je wat je ervoor nodig hebt en hoe je dit klusje uitvoert.

In dit artikel:

Sierlijsten plaatsen: Wat zijn sierlijsten en waarom wil je ze?

Sierlijsten zijn echte klassiekers onder de woninginrichtingen. Vroeger waren huizen vaak krapper en woonden er meer mensen op dezelfde oppervlakte. Kleinere eetruimtes moesten beschermd worden tegen het stoten van de stoelen. En dat gebeurde met sierlijsten.

Product

 

Vandaag de dag zijn huizen vaak ruimer en wordt er niet meer standaard in een aparte ruimte gegeten. Sierlijsten zijn dan ook minder belangrijk geworden. Toch blijven ze populair en hebben ze de afgelopen jaren zelfs een comeback gemaakt.

Ze geven kale en eenvoudige muren een upgrade. En hoewel ze vaak als iets klassieks worden gezien, is de uitstraling ervan afhankelijk van wat voor sierlijst je kiest en hoe je ze besvestigd. Ze kunnen namelijk ook speels of modern zijn. Gelukkig is sierlijsten aanbrengen niet moeilijk. Het is een doe-het-zelf klus die vrijwel iedereen kan klaren. Hieronder vertellen we je hoe je te werk gaat.

Expert tip

Sierlijsten bevestigen: Wat heb je ervoor nodig?

 • Sierlijsten – kies welke lijsten of latjes je wilt (strak, klassiek, speels)
 • Potlood of afplaktape
 • Waterpas
 • Rolmaat
 • Zaag- en verstekbak
 • Constructielijm
 • Vulmiddel voor de randen
 • Schuurpapier
 • Kit en kitpistool


Als je sierlijsten zijn gemaakt van een ander materiaal zoals het geperste hout MDF, is een lijm als Pattex Pro PL100 een goede keus. Deze lijm is sterk, ruikt niet (ideaal voor binnenshuis) en is te gebruiken op vele verschillende soorten ondergronden. Dankzij de spuitmond is de lijm makkelijk aan te brengen.

Hoe monteer je sierlijsten?

 1. Bepaal voordat je de sierlijsten koopt hoeveel je nodig hebt en welk design je wilt. Ga je voor een rechthoekige vorm, strepen, of iets totaal anders? Je kunt het je zo gek niet bedenken of het kan. Teken een ontwerp uit en bepaal hoeveel meter je nodig hebt. Bij een standaarddesign plaats je de sierlijst op één derde van de kamer.
 2. Gebruik je zaag- en verstekbak om je sierlijsten op de juiste lengtes af te zagen.
  Bij een rechthoekig ontwerp zaag je de lijsten af op een hoek van 45 graden. Als je sierlijst van hout is, is het aan te raden eerst een grondverf aan te brengen voordat je ze monteert.
 3. Teken je ontwerp uit op de muur waar je de sierlijsten gaat bevestigen. Gebruik hiervoor een potlood of afplaktape en een waterpas. 
 4. Breng de lijm aan op de sierlijst en lijm de sierlijst op de muur. Gebruik niet te veel lijm, om morsen te voorkomen. Gebruik wel wat extra lijm op de plekken waar twee sierlijsten bij elkaar komen.
 5. Wanneer alle sierlijsten zijn bevestigd gebruik je vulmiddel of kit (als je met kit hebt gelijmd) om eventuele kieren op te vullen. Dit doe je bijvoorbeeld op de plekken waar twee lijsten bij elkaar komen, of op de randen die de muur raken. Laat het vulmiddel goed drogen en schuur het vervolgens glad. Breng tot slot een dunne lijn kit langs de randen om ze goed vast te zetten. 

Deel je eigen projecten

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in