Skip to Content
7 min leestijd
Dit is het geheime product.

Hoe repareer je een lamme deurklink?

Vervelend hè, zo’n lamme deurklink. De deur voorzichtig open en dicht moeten doen kan een grote stoorzender zijn. Gelukkig is het repareren van een losse deurkruk gemakkelijk. Hieronder vertellen we je wat je nodig hebt om je deurklinken voor eens en altijd vast te zetten.

In dit artikel:

Het belangrijkste gereedschap om losse deurklinken voor altijd te repareren

Hoeveel deurklinken heb jij in je huis? En hoe vaak gebruik je ze? Waarschijnlijk vaker dan je denkt. Het is dan ook niet zo gek dat een deurklink zo nu en dan lam wordt. Deuren worden vaak gebruikt en schroefjes kunnen los gaan hangen. Maar heb je er één die té snel lam wordt? Geen zorgen. Wij hebben de gouden tip om je losse deurklink te repareren: schroefdraadborgmiddel of schroefdraadborging.

Product

Deze speciale lijm voorkomt dat schroeven door het vele gebruik weer losraken. Moeten ze er toch uit, dan kan het met simpel handgereedschap worden verwijderd. Schroefdraadborgmiddel is makkelijk te gebruiken en beschermt de schroefdraad ook tegen roest. Het is dan ook goed te gebruiken voor deuren buitenshuis, zoals je voor- of schuurdeur.

Heb je geen schroefdraadborgmiddel in huis, dan kun je ook een andere lijm gebruiken. Verderop in dit artikel bespreken we nog twee alternatieve lijmen.

Expert tip

Wat je nog meer nodig hebt om je deurklinken en deurkrukken te repareren

Wat heb je verder nodig om je lamme deurklink of deurkruk te repareren? Het is een niet al te lastig klusje en je hebt er weinig voor nodig:

  • Een schroevendraaier (plat, kruis, ster) of een inbussleutel – afhankelijk van je deurklink
  • Een open paperclip – afhankelijk van je deurklink
  • Een poetsdoek om restjes lijm te verwijderen
  • En natuurlijk schroefdraadborgmiddel of een andere lijm

Aan de slag met het repareren van je lamme deurklink

Zodra je weet hoe jouw deurkruk eruitziet en wat je nodig hebt om het te repareren, leg je het juiste gereedschap klaar. Vervolgens ga je aan de slag:

  1. Haal de klink met een inbussleutel of schroevendraaier van de deur. Heb je een deurkruk met een pin? Gebruik dan een opengebogen paperclip om het pinnetje eruit te duwen.
  2. Bekijk de klink en de schroeven of pinnen. Is alles nog heel? Heeft iets een poetsbeurt nodig? Of is de deur zelf beschadigd en zit de klink daarom los?
  3. Vervang kapotte schroeven en pinnen en reinig alle onderdelen. Gebruik hiervoor een staalborstel of tandenborstel en een doek met alcohol om eventuele olierestjes te verwijderen.
  4. Monteer de deurklink opnieuw. Gebruik een druppel schroefdraadborgmiddel om de verbinding te verstevigen. Een andere optie is een speciale lijm voor het verlijmen van verschillende metaalsoorten. Een goede optie hiervoor is onze Pattex Power Epoxy Super Mix Metal. Liever geen epoxy? Gebruik dan onze druipvrije en transparante Repair eXtreme-lijm.

Dit zijn de stappen die je moet ondernemen. Laat de lijmverbinding even drogen (bekijk de handleiding om te weten hoe lang de lijm nodig heeft) en geniet van een stevige deurklink. 

Deel je eigen projecten

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in