Skip to Content
7 min leestijd
Droom maar lekker verder

Creëer je zoete dromen voor jezelf: Hoe knutsel je een dromenvanger?

Als je eenmaal weet hoe je zelf dromenvangers moet maken, kun je unieke decoraties maken voor bij je in huis of als leuk cadeautje voor je vrienden.

In dit artikel:

Dromenvangers toen en nu

Van origine hingen leden van sommige Indiaanse en First Nations culturen dromenvangers over wiegen ter bescherming. Nu heeft de wereld van de decoratie in vele andere culturen deze prachtige voorwerpen ook omarmd.

Product

  • Pattex Made-at-Home Universele Lijmtube
 

Expert tip

Benodigde materialen om zelf dromenvangers te maken

Je kunt veel materialen verwerken in DIY-dromenvangers. De meest voorkomende zijn touw of garen, kralen, stof of kwastjes, lintjes, veren, lijm. Deze verwerk je in een ronde borduurring.

Let er bij het kiezen van een lijm om alle onderdelen vast te lijmen, op dat deze hecht aan de gekozen materialen. De superlijmen van Pattex, zoals Pattex Made-at-Home Universele Lijmtube, hechten op vele materialen die worden gebruikt om een dreamcatcher te maken zoals leer.

Deze lijm kan ook nog eens heel precies aan worden gebracht dankzij het smalle mondstuk. Handig dus als je slechts een klein beetje lijm nodig hebt. Ook droogt de lijm doorzichtig op. Al met al heel praktisch bij creatieve werkzaamheden waar veel verfijning aan te pas komt, zoals bij het knutselen van een dromenvanger. 

Stap voor stap zelf dromenvangers knutselen

  1. Verzamel je materialen. Je hebt een borduurring nodig, een touw zoals garen of een leren koord, en versiering zoals kralen en veren. Verder heb je nog lijm, een schaar nodig, en een ruime werkbank. 
  2. Bedek de ring. Knoop een lang stuk touw, garen of leerkoord op een willekeurig punt aan de ring en lijm het vast. Wikkel het touw helemaal rond de ring en lijm ook het uiteinde vast. Je kunt hier ook al versiering toevoegen.
  3. Maak het web. Bind een stuk touw of garen aan de ring en zet deze vast met lijm. Maak vervolgens lussen door het touw rond de borduurring te wikkelen, en deze met tussenstukken weer aan de ring vast te maken. Voeg extra lagen ‘web’ toe door de lussen met elkaar te verstrengelen. Je kunt je touw of garen ook gewoon kriskras door elkaar heen rijgen zoals je zelf wilt. Voeg tussendoor kralen toe of weef er linten of mooie stukken stof doorheen.
  4. Maak een lus. Gebruik hiervoor hetzelfde touw of garen dat je hebt gebruikt, of kies een ander materiaal. Let erop dat de lus stevig groot genoeg is om je dromenvanger goed op te hangen. 
  5. Bevestig je franje. Je kunt tot slot nog stroken stof of stukken touw of garen aan de onderkant van de ring binden en er kralen en veren aan vastmaken.
  6. Hang je zelfgemaakte dromenvanger op en geniet van fijne dromen!

Deel je eigen projecten

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in