Skip to Content
6 min leestijd
Laat je glas weer schitteren

Lijm verwijderen van glas: Zo klaar je deze klus

Een hand brengt een kaarsenhouder van glas naar een sopje. Op de kaarsenhouder zit een sticker.

Lelijke lijmvlekken of restjes van stickers ontsieren oppervlaktes. Je kunt ze proberen weg te krabben met je nagel, maar er blijft vaak van alles zitten. Geen zorgen, met de juiste producten kun je zonder problemen lijm van glas verwijderen. Hieronder vertellen we je wat je moet doen om je glazen oppervlaktes weer schoon te krijgen.

In dit artikel:

Lijm verwijderen van glas

Lijmrestjes op glas zijn ontsierend. En soms blijft er ook nog eens van alles aan vastplakken. Dus hoe verwijder je lijmresten van glas? Belangrijk is dat je de juiste materialen hebt en weet hoe je te werk moet gaan. Zo krijg je in een handomdraai alle soorten lijm van je glazen oppervlaktes af. Of het nu gaat om sterke lijm, etiketten, plakband- of stickerresten.

Expert tip

Lijm op glas wegschrapen

Afhankelijk van het soort oppervlak en de lijm, kun je lijmresten proberen weg te schrapen van glas. Belangrijk is dat je goed oplet dat je het glazen oppervlak niet beschadigt. Het is iets meer werk dan het gebruiken van alleen oplosmiddelen (zoals hieronder beschreven), maar de kans dat het lukt is groot.

Schraap de lijm weg. Dit werkt vaak het best bij grotere, gladde glazen oppervlakken. Gebruik een plastic schraper, mesje of krabber. Let op dat je korte horizontale bewegingen maakt en het glas niet beschadigt. Let daarom op dat de krabber die je gebruikt glad is. 

Oplosmiddel én schrapen. Als de lijm te hard is, kun je de lijmvlekken eerst laten weken met een oplosmiddel (zie hieronder). Vervolgens schraap je de zachte lijmresten weg.

Schuurspons. Afhankelijk van het glazen oppervlak, zou je kunnen proberen een schuursponsje te gebruiken. Maak een sopje en probeer de lijm te verwijderen van het glas. Probeer deze methode altijd eerst op een onopvallend stukje zodat je zeker weet dat je het oppervlak niet beschadigt. 

Natte lijmresten van glas verwijderen

Natte lijm is vrij makkelijk te verwijderen, ook van een glazen oppervlak. Hoewel het een voor de hand liggende oplossing lijkt, is papier vaak niet geschikt om lijmresten te verwijderen van glas. Het papier scheurt en laat restjes achter. Gebruik bij voorkeur een stoffen doek en bekijk goed welk soort lijm er op het glas zit. Belangrijk is dat je snel werkt. Als de lijm is opgedroogd, is de lijm op het glas lastiger te verwijderen. Begin daarom zo snel mogelijk met het verwijderen van lijmresten van glas. 

Zo ga je te werk:

Identificeer je lijm. De meeste witte lijmen zijn makkelijk te verwijderen van glas met een vochtige doek. Andere sterkere lijmen, zoals de 2-componentenlijmen van Pattex zijn lastiger te verwijderen. Afhankelijk van het soort lijm kies je één van de volgende twee oplossingen:

  1. Zachte lijmen: water en een doekje. Maak een warm sopje. Gebruik een oud doekje en boen het oppervlak      schoon totdat alle lijmresten zijn verwijderd van je glazen objecten. Soms is het handig om de vlek even te laten weken voordat je alle lijmresten van het glas kunt verwijderen.
  2. Sterke lijmen: lijmoplosser voor glas. Als je de lijmresten op je glas niet kunt verwijderen met een sopje, kun je een lijmoplosser gebruiken. Afhankelijk van het lijmsoort is dit alcohol, nagellakremover met aceton, azijn, aanstekervloeistof of een lijmoplosser. Breng het product aan met een doek en verwijder de lijm van het glas.  

Droge lijmresten verwijderen van glas

Droge lijm is vaak lastiger te verwijderen van glas. In het algemeen gebruik je in dit geval een chemische of natuurlijke oplosser om de lijm zacht te maken. 

Ontsmettingsalcohol, aanstekervloeistof of aceton. Deze chemische oplosmiddelen maken de lijm zacht. Ze werken vaak goed bij het verwijderen van lijmresten op glas. Let op dat je niet te veel aanbrengt en de ruimte goed ventileert.

Smeermiddel of verfverdunner. Deze oplosmiddelen dringen net als bovenstaande door in de lijm. De lijm wordt zacht en is makkelijk weg te boenen of weg te schrapen. Laat de middelen even inwerken voordat je de lijmresten verwijderd van je glazen oppervlakte. Ventileer ook hier de ruimte weer goed.

Witte azijn voor stickerresten. Gewone witte keuken- of schoonmaakazijn is een prima product om stickerresten te verwijderen van glas. Breng de azijn met een doek aan op de restjes en poets de lijmresten weg.

Schoonmaakproducten (ontvetters). Een zachte lijm is makkelijk te verwijderen van glas met een allesreiniger of afwasmiddel.

Deel je eigen projecten

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in