WAAR KOMEN WE VANDAAN?

Groei van Pattex te danken aan succesvolle productconcepten

GESCHIEDENIS VAN PATTEX

Hoewel Henkel al sinds 1925 gewone houtlijmen verkocht, begint het verhaal van Pattex in het jaar 1956 – een revolutie op de markt voor kleefstoffen. Productontwikkelaars ontwierpen na een lange samenwerking met vakarbeiders de eerste contactlijm. Deze koud uithardende lijm heette Pattex. Tot dat moment moesten vakarbeiders hun lijm vóór het aanbrengen verwarmen, een tijdrovende klus. Pattex luisterde naar de behoefte van de klant en ontwikkelde een product dat bij kamertemperatuur kon worden aangebracht: een krachtige, gebruiksvriendelijke en veilige oplossing.

Na eerst door schoenmakers te zijn gebruikt, werd het product vanaf 1958 breed toegepast in de houtbewerkingssector. In dit jaar werd de lijm ook voor het eerst ook in emmers verkocht.

Enkele jaren later, in 1964, werd de Pattex contactlijm ook verkocht in kleine tubes van 125 gram. Daardoor werd het product toegankelijk voor consumenten, die Pattex gebruikte voor kleinere reparaties thuis.

De ontwikkelaars van Pattex bleven de lijm echter voortdurend verbeteren. Daardoor konden ze in 1972 de eerste ‘niet-druipende’ contactlijm genaamd ‘Pattex Compact’ presenteren. Lijmdraden waren vanaf dat moment voorgoed verleden tijd.

In 1977 lanceerde Pattex de eerste gespecialiseerde houtlijm ‘Pattex Houtlijm Express’ voor doe-het-zelvers (sinds 1959 bevatte het assortiment al een ‘Pattex Houtlijm’ voor professionele houtbewerkers). Twee jaar laterkwam Pattex met een volgende innovatie voor gebruikers: de eerste waterbestendige houtlijm op de markt, ‘Pattex Houtlijm Waterproof’.

In 1981 breidde Pattex het assortiment uit met lijmpistolen, speciaal ontworpen voor professionele vakarbeiders (bijv. bloemisten).

Een jaar later, in 1982, lanceerde Pattex de eerste secondelijm met een technologie op basis van cyanoacrylaat, een lijm om kleine oppervlakken binnen enkele seconden te repareren. Deze uitvinding was een doorbraak die huishoudens het leven veel gemakkelijker maakte.

In 1989 bracht Pattex lijmen op de markt die speciaal bestemd waren om voorwerpen aan muren te bevestigen. Dankzij de directe hechting hoefden voorwerpen geen urenlang meer tegen de muur te worden gedrukt! Een nieuw type constructielijmen was geboren.

In 1994 breidde Pattex het assortiment houtlijmen uit met speciale lijmen voor parket en houten vloeren.

Een decennium later, in 2001, liet Pattex de markt opnieuw kennismaken met een revolutionaire uitvinding: een 2-componenten epoxylijm die het niet alleen mogelijk maakte om gebroken voorwerpen te lijmen, maar ook om deze indien nodig opnieuw in elkaar te zetten en/of af te dichten.

In 2006 liet Pattex weer van zich horen met een belangrijke innovatie: de nieuwe generatie constructielijmen. Het was nu zelfs mogelijk om voorwerpen van de muur te verwijderen na ze eerst te hebben vastgelijmd! De nieuwe, verwijderbare constructielijmen van Pattex waren een feit, beschikbaar als dubbelzijdige montagetape of in een koker.

In 2007 werd de beste reparatielijm op de markt gelanceerd, gebaseerd op de gepatenteerde FlexTec-technologie van Henkel. Dit product is bestand tegen schokken, hitte en koude en alle weersomstandigheden. Het heet ‘Repair Extreme’.

In 2009 maakte Pattex constructielijm toegankelijk voor alle beginnende doe-het-zelvers. Dankzij het nieuwe marketingconcept ‘Geen Spijkers & Schroeven’ begreep iedereen dat boren en het gebruik van spijkers & schroeven verouderde technieken zijn, absoluut niet de beste manier om voorwerpen aan de muur te bevestigen! Lijmen is de nieuwe manier van werken.

In 2010 werd de nieuwe identiteit van Pattex onthuld! Dankzij een nieuw logo, een nieuwe slogan en een facelift van de verpakkingen oogde het merk weer fris, jong en krachtiger dan ooit!

In 2011 werd een nieuwe generatie alleslijm gelanceerd. Dit product, dat eveneens gebaseerd is op de gepatenteerde FlexTec-technologie van Henkel, is de meest doeltreffende, krachtigste allround lijm op de markt. Of gebruikers nu een nieuw bouwproject starten of thuis iets moeten repareren, deze lijm is geschikt voor alle materialen en is onder alle omstandigheden even krachtig. Gecertificeerd door TÜV, het toonaangevende Europese keuringsinstituut.