Skip to Content
10 min leestijd
Makkelijker wordt het niet!

Kit aanbrengen? Hier moet je op letten

Ben je net verhuisd en wil je nieuwe kit aanbrengen in je keuken of badkamer? Met de juiste kit en wat handigheid kun je vele klusjes zelf uitvoeren. Zo bespaar je ook nog eens geld. Hieronder vertellen we je hoe je kit aanbrengt, wat je moet doen als je kit in een bepaalde kleur zoekt (schilderskit) en hoe je jouw kit klusjes een professionele uitstraling geeft.

In dit artikel:

Kit: Wat is het en waarvoor gebruik je het?

Kit is een onmisbaar product in elk huis. Het wordt gebruikt om gaten en randen op te vullen, zodat er geen tocht, vocht of stof doorkomt. Ook wordt het gebruikt om bewegingen tussen onderdelen zoals douchebakken, tegels, kozijnen of je gevel op te vangen. Afhankelijk van je klus, kies je een bepaalde kitsoort. Maar wat is het verschil tussen kit en lijm?

Product

Kit

Kit plakt, maar het is een heel ander product dan lijm. In de bouw en in- en rondom je huis, gebruik je kit om de voegen en naden van twee oppervlakken af te dichten. Dit doe je om lucht- en vochtlekken tegen te gaan, en stof of ongedierte buiten te houden. Een voeg kit is elastisch en helpt bewegingen op te vangen. Kit is ook onmisbaar voor het renoveren van ruimtes waar vocht voorkomt, zoals keukens en badkamers. 

Lijm

Lijm wordt gebruikt om sterke hechtingen te creëren tussen twee oppervlaktes. Lijm is vaak minder flexibel, maar sterker dan kit. Lijm is over het algemeen minder geschikt voor blootstelling aan vocht. Als je op zoek bent naar een sterke montagekit, dan raden wij Pattex Geen Spijkers & Schroeven Alle Materialen High Tack aan. Deze kit heeft een hoge aanvangshechting tot 350 kilo per vierkante meter.

Expert tip

Zo breng je kit aan.

Met wat handigheid en geduld is het aanbrengen van kit relatief eenvoudig. Volg deze stappen voor de beste resultaten.

Kit aanbrengen in vochtige ruimtes

 1. Verwijder de oude kit met een voegkitverwijderaar. Als de kit beschimmeld is, raden we aan een schimmelverwijderaar te gebruiken. Reinig het oppervlak en laat het volledig opdrogen. Het is belangrijk dat de te behandelen oppervlaktes compleet droog zijn.
 2. Open het product. Gebruik een speciale kit voor vochtige ruimtes. Indien nodig, snijd je de spuitmond af op de gewenste dikte. Plaats de spuitmond in een hoek van negentig graden op de rand.
 3. Kit de randen voorzichtig. Probeer een vloeiende beweging te maken. Je kunt een voegkitstrijker gebruiken om de kit glad te strijken of te corrigeren.
 4. Als je niet tevreden bent met het resultaat, kun je de kit verwijderen met een vochtig doekje en opnieuw beginnen.
 5. Droogtijd: afhankelijk van het product, kun je de ruimte na zes uur weer gebruiken.

Plinten en ramen kitten

 1. Bereid je oppervlak voor. Verwijder de oude voegen, en maak het oppervlakte schoon.
 2. Open de kit, en snijd de spuitmond af op de gewenste dikte. Plaats de koker in het pistool.
 3. Breng de kit aan om te zien of je een primer nodig hebt. Als je ziet dat de kit niet goed hecht, dan heb je waarschijnlijk een primer nodig.
 4. Breng het product aan. Als je de kit wilt overschilderen, wacht dan één uur (tenzij anders vermeld staat op het product).
 5. Uitdrogen: Geef de kit – afhankelijk van de productbeschrijving – 24 tot 72 uur om compleet uit te harden.

Waar moet je verder op letten bij het kitten?

We zeiden het net al. Kitten is een klus wat je met de juiste producten en voorbereiding goed kunt uitvoeren. Houd deze tips in het achterhoofd om jouw kitklus succesvol af te ronden:

 • Spuitmond afsnijden: Elke voeg is anders. Snijd de spuitmond af op de juiste breedte, zodat het goed aansluit bij de voegen.
 • Vaste hand: Let op dat je constante druk uitoefent bij het kitten. Een vaste hand komt goed van pas. Steun met je hand of arm op de muur om zeker te zijn dat je niet te veel beweegt. Gaat het toch mis, dan kun je de kit nog corrigeren.
 • Gaten opvullen: Kit is niet geschikt om gaten op te vullen. Als het gat dieper is van één centimeter, dan is het aan te raden een afdichtingsprofiel toe te voegen om de ruimte op te vullen.
 • Uitharden: Geef je kit genoeg tijd om uit te harden. Heb je veel haast? Dan zijn er speciale kitten te koop met een extra snelle uithardingstijd, zoals Pattex Geen Spijkers & Schroeven Alle Materialen Express. Dankzij de snelle droogtijd van deze kit zit je binnen twintig minuten op 60% van de eindsterkte.
 • Kit afstrijken: Hoe moet je de kit afstrijken? Je kunt je vinger gebruiken, maar voor een extra glad resultaat gebruik je een voegkitstrijker.
 • Kleur kit: Welke voor kleur kit heb je nodig? Als je schilderskit zoekt, maar niet de juiste vindt, kun je ook kiezen voor doorzichtige kit, zoals de Pattex Geen Spijkers & Schroeven Alle Materialen Crystal.

Deel je eigen projecten

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in