Skip to Content
10 min leestijd
Welke lijm dan ook!

Alles om de juiste lijm te vinden

Lijm is te vinden in veel verschillende varianten, waardoor het vaak niet zo makkelijk is om de juiste te kiezen voor jouw project. In deze gids vind je een overzicht van alle Pattex lijmen en vertellen we je wanneer welke het beste gebruikt kan worden.

In dit artikel:

Waar komt lijm vandaan?

Wist je dat lijm al erg lang geleden is uitgevonden? Er is zelfs bewijs gevonden van lijm op grotschilderingen van meer dan vijfduizend jaar geleden! Mensen gebruikten boomharsen en natuurlijke polymeren voor voorwerpen zoals wapens en basisgereedschappen.

In de tussentijd zijn er vele soorten lijmen ontwikkeld voor allerlei soorten toepassingen, waaronder lijmen voor reparatie, creatie en montage. Maar denk bijvoorbeeld ook aan de beschermende coatings en medische toepassingsoplossingen die zijn bedacht. Voor veel mensen is lijm inmiddels een onvervangbaar hulpmiddel voor allerlei soorten huishoudelijke reparaties en bouwprojecten.

Expert tip

Secondelijmen: Welke lijm is de juiste voor jouw project?

Secondelijm is verkrijgbaar in twee vormen: gel en vloeibaar. Welk soort lijm je nodig hebt, is afhankelijk van het soort project waar je aan werkt.

Vloeibare superlijmen zijn ideaal voor verlijmingen van gladde, niet-poreuze en nauwsluitende oppervlakken. Het repareren van gebarsten hout, gebroken borden of de buitenkant van kleine apparaten is een fluitje van een cent met een sterke vloeibare secondelijm. De lijm hecht zelfs op rubber, leer en de meeste kunststoffen. Dankzij de speciale lijmen van Pattex kun je ook poreuze oppervlakken zoals papier en stof verlijmen.

Secondelijm in gel kan vooral handig zijn als je gaat lijmen op verticale oppervlakken. Gels druppelen namelijk niet en lopen ook niet uit. Gebruik daarom een lijm in gel als je verticale oppervlakken boven je hoofd gaat lijmen, of iets moet lijmen op een oppervlakte wat schuin afloopt. Of je nu werkt met hout, polyester, staal, kurk, beton, papier, keramiek of tegels – secondelijm is de juiste lijm voor al je projecten.

Multifunctionele secondelijmen: Lijmen voor in en om het huis

Een multifunctionele secondelijm is altijd handig om in je keukenkast of werkplaats te hebben. Bijna alle multifunctionele secondelijmen zijn geschikt voor het verlijmen van Styrofoam® (piepschuim), glasvezelversterkt polyester (FRP), kurk, hout, metaal, gelakte oppervlakken, karton, glas, beton, leer en zelfs keramische tegels. Gebruik een lijm die bestand is tegen vocht, extreme temperaturen en schokken, afhankelijk van jouw project.

Lijm voor hout

Je hebt een speciale constructielijm nodig voor lambrisering-, gipsplaten- of multiplex-verlijmingen. Gebruik een formule op waterbasis. Let erop dat deze milieuvriendelijk, en niet-ontvlambaar is. Zo hoef je je geen zorgen te maken over agressieve chemicaliën. Dit soort lijmen hecht zich aan vele soorten materialen. Het maakt dus niet uit of het hout dat je gebruikt tijdens je project nu nat, bevroren of behandeld is: Pattex lijm klaart de klus. Bovendien is dit soort lijm vrijwel geurloos, waardoor je het zowel buiten als binnen kunt gebruiken.

Lijm voor metaal

Is een van je metalen machines, gereedschappen of apparaten kapot? Je kunt het makkelijk repareren met een speciale, zeer sterke lijm. Dit soort lijm bestaat meestal uit hars en een verharder. Deze 2-componenten zullen bij het aanbrengen zorgen voor een krachtige hechting. Dit zijn de voordelen van een 2-componentenlijm:

  • Je hoeft de lijm maar één keer aan te brengen omdat het nooit zal krimpen.
  • Door de weerstand van deze soort lijm zal deze niet barsten bij het boren.
  • De dubbele spuit laat elke keer een afgemeten hoeveelheid van elk van de twee componenten in de lijm achter. 
  • Als een project snel uitgevoerd moet worden, dan heb je met deze lijm maar een paar minuten nodig voordat er een lijmverbinding zal ontstaan.

Lijm voor plastic

Als een kostbaar bezit zoals een accessoire, een beeldje of het favoriete speelgoed van je kind is beschadigd, hoef je je met de speciale plasticlijmen geen zorgen te maken.

Om belangrijke voorwerpen en voorwerpen met emotionele waarde te repareren, kun je secondelijm (cyanoacrylaat lijm) gebruiken. Voor de beste resultaten gebruik je hierbij een secondelijm die is ontworpen voor het verlijmen van plastic. Dit soort lijm kan een grote verscheidenheid aan kunststoffen verlijmen en droogt meestal transparant op. Hierdoor is er dus niets meer te zien van de reparatie en lijkt het of het gerepareerde voorwerp nooit beschadigd of kapot is geweest. Binnen enkele seconden wordt er een sterke lijmverbinding gecreëerd waardoor klemmen niet nodig is.

Lijm voor glas

Soms zul je ook glas moeten verlijmen. Glas heeft unieke eigenschappen waardoor er een lijm nodig is die speciaal voor glas is ontworpen. Gebruik voor al je glasreparaties een speciale glaslijm die waterbestendig is, helder opdroogt en ook vaatwasmachinebestendig is. Vaak is glaslijm niet voedselveilig, dus houd hier rekening mee.

Andere soorten lijm

Mocht jouw specifieke project niet in de bovenstaande categorieën passen, dan heeft Pattex nog vele andere lijmen en lijmstoffen in het assortiment. Zo heeft Pattex bijvoorbeeld ook de All Purpose Glues lijn, de Pattex Pro lijn en natuurlijk vele andere lijnen.

Wat je ook moet repareren, Pattex heeft een lijm of kit die past bij jouw project en budget.

Deel je eigen projecten

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in