Skip to Content
9 min leestijd
Hoe gebruik je epoxyhars?

Epoxyhars: Lees hier alles wat je over dit product moet weten

Of je nu aan de slag gaat met glasvezel, houtwerk, cement, metaal of plastic, epoxyhars is de perfecte keuze. Vooral als het gaat om sterke verbindingen maken. In deze gids vertellen wij je hoe je de juiste twee componenten epoxy kiest, hoe je het correct aanbrengt en hoe je de beste resultaten behaalt.

In dit artikel:

Wat is epoxyhars en wat zijn de toepassingen ervan?

Epoxyhars is een 2 componenten epoxy en ontstaat wanneer je epoxyhars mengt met een verharder. De 2 componenten van epoxy worden apart opgeslagen en gemengd wanneer je gaat lijmen. 

Nadat je de twee delen met elkaar hebt gemengd kan de pret beginnen. De oppervlakten die je wilt verlijmen kunnen nu nog verschoven worden om te zorgen dat je de delen goed met elkaar verlijmt. Vervolgens laat je de epoxyhars uitdrogen zoals beschreven in de handleiding.

Product

 • Super Mix Metal van Pattex
 • Pattex Power Epoxy Super Mix Universal
 • Pattex Super Mix Universal 1 min
 • Pattex Repair Express Kneedlijm
 

Epoxyhars is zeer veelzijdig en sterk, waardoor het een perfect product is voor doe-het-zelf projecten. Het is ook een gaatjesvuller, waardoor het goed geschikt is voor reconstructies. Bovendien kan epoxyhars worden geschuurd, geboord en geverfd. Dit zorgt ervoor dat het veel meer handige toepassingen heeft dan standaardlijm.

Instructies voor het gebruik van epoxyhars

 1. Maak de oppervlakken die je wilt verlijmen ruw met schuurpapier of door de gebieden zorgvuldig te vijlen. Verwijder stof, vet en vuil.
 2. Knip de uiteinden van de applicatiespuit af. Draai de spuit omhoog en druk de spuit lichtjes in, zodat lucht naar boven worden geduwd.
 3. Breng de twee lijmen aan op een wegwerp oppervlak om gelijke delen van de hars en de verharder te mengen. 
 4. Trek de zuiger iets terug, veeg de applicatietip schoon en plaats de dop terug.
 5. Meng de hars en verharder tot ze volledig gemengd zijn (1-2 minuten).
 6. Voeg een kleine hoeveelheid lijm toe aan de items die je aan het lijmen bent. Zet ze voorzichtig in elkaar en druk ze stevig tegen elkaar. Uithardingstijden variëren voor verschillende producten.
 7. Verwijder overtollige epoxyhars resten. 

Epoxyhars voor metaal

Het gebruik van een epoxyhars voor het lijmen van metaal is een handig alternatief voor lassen, solderen of bouten. De Super Mix Metal van Pattex is hier een zeer goed voorbeeld van. Dit product krijgt een metalen kleur, kan worden geschuurd of geboord, en is waterbestendig.

Epoxyhars voor houtwerk

Als je houten mantel kapot is, heb je een goede epoxyhars nodig zoals de Pattex Power Epoxy Super Mix Universal. Deze 2 componenten epoxy is zeer geschikt voor verticale klussen, omdat hij een hoge viscositeit heeft en niet druipt tijdens het uitharden. De formule hardt in vijf minuten uit en kan geschilderd, geschuurd, gepolijst en ingeboord worden. Ook is deze epoxyhars waterbestendig, waardoor het perfect is voor gebruik buitenshuis.

Epoxyhars voor cement

Heb je bijvoorbeeld scheuren in de tegels in je tuin, dan kun je deze eenvoudig repareren met de juiste epoxyhars. Houd bij het kiezen van je epoxyhars rekening met de complexiteit en speciale vereisten van je project. Als je bijvoorbeeld behoorlijk wat tijd nodig hebt om de stukken van je project te positioneren na het aanbrengen van de epoxyhars, dan kies je voor een epoxy met een langere uithardingstijd. Maar wil je juist het tegenovergestelde, dan is de Pattex Super Mix Universal 1 min de juiste keuze.

Epoxyhars voor plastic

Van tuinstoelen tot auto-onderdelen, kunststoffen zijn er in alle soorten en maten. Het is een goed idee om een epoxyhars in huis te hebben die speciaal is samengesteld om plastic oppervlakken te hechten en te repareren.

Barsten in de pvc-buis onder je gootsteen? Een handige epoxyhars is de Pattex Repair Express Kneedlijm. Deze 2 componenten kneedlijm is kneedbaar, hecht op vochtige ondergronden en hardt uit onder water. 

Hoe verwijder je overtollig epoxyhars?

Epoxyhars is ontworpen om lang mee te gaan, dus het liefst voorkom je dat het op je huid of kleding terechtkomt. Knoei je het toch, geen zorgen. Zo verwijder je het:

 • Uitgeharde epoxyhars verwijderen: Als de epoxyhars al is opgedroogd en uitgehard, gebruik je verfverdunner, alcohol of lijmverwijderaar om de epoxyhars te verzachten. Dompel een doek in het oplosmiddel en wrijf deze over de epoxyhars. Vermijd huidcontact en werk in een geventileerde ruimte.
 • Verwijderen van niet-uitgeharde epoxyhars: Niet-uitgeharde epoxyhars is gemakkelijker te verwijderen dan uitgeharde epoxyhars. Breng aceton of isopropylalcohol aan op een doek en wrijf over het gebied totdat de lijm meegeeft.
 • Epoxyhars van je huid verwijderen: Als je epoxyhars op je huid krijgt, wil je deze zo snel mogelijk verwijderen. Probeer azijn voor een meer natuurlijke aanpak. Dep een watje in de azijn en wrijf deze over het gebied totdat het zacht wordt. Je kunt ook aceton proberen.

Deel je eigen projecten

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in