Skip to Content
8 min leestijd
Spijkerloos deurlijsten plaatsen!

Alles wat je wilt weten over deurlijsten plaatsen zonder spijkers

Het monteren van deurlijsten is eenvoudig met deze gids. Het grootste voordeel is dat je het zonder spijkers kunt doen. We leggen uit welk gereedschap je nodig hebt en hoe je een fantastisch resultaat bereikt.

In dit artikel:

Wat je nodig hebt om deurlijsten rond je deuren te monteren

Het monteren van deurlijsten rond je deuren en ramen geeft je huis iets extra’s. Bovendien is het snel en eenvoudig. Alles wat je nodig hebt, is het juiste gereedschap:

 • Deur- of raamkozijnen, van hout of PVC
 • Bouwlijm
 • Kitpistool
 • Meetlint of meetlat
 • Potlood
 • Verstekzaag – te huur bij de meeste bouwmarkten. Als alternatief kunnen sommige winkels het hout voor je zagen, net zo gemakkelijk
 • Beschermende bril voor als je zelf gaat zagen
Product

Expert tip

Hoe plaats je deurlijsten?

Voordat je je deurlijst monteert, moet je de ruimte rond het kozijn analyseren. Is de opening breed? Of is er een aangrenzende muur waarvoor een kleinere strook deurbekleding nodig is? 

Als je eenmaal het nodige gereedschap hebt, is het monteren van je deurlijsten eenvoudig! Dit is hoe je te werk gaat: 

 1. Houd de deurlijst op zijn plaats in het kozijn. Laat voldoende ruimte aan de onderkant voor tapijt, tegels of plinten.
 2. Meet een halve centimeter vanaf de binnenkant van de deurlijst. Dat is waar de rand van de omlijsting op het kozijn komt te liggen. Zorg ervoor dat de omlijsting niet in de weg zit van de deurscharnieren of de deurklink aan de andere zijde.
 3. Markeer de deurlijst in de bovenste hoek van de deur. Dit is waar je gaat zagen of snijden.
 4. Herhaal het proces aan de andere kant van de deur en aan de bovenkant.
 5. Zaag met de verstekzaag de deurlijst in een hoek van 45 graden. Wanneer je het kopstuk zaagt, zaag je de plank iets langer dan nodig is. Je kunt namelijk altijd meer afzagen, maar bijzagen wordt lastig.
 6. Monteer de stukken aan elkaar.
 7. Bereid de lijm voor. Als je met een dunne strook werkt, knip de applicator dan kort af voor een kleinere hoeveelheid lijm en morsen te voorkomen. 
 8. Breng een dun laagje lijm aan over de lengte van de omlijsting. Breng de lijm ongeveer vijf centimeter van de rand aan om vlekken te voorkomen.
 9. Druk de omlijsting op zijn plaats en houd hem op zijn plaats. Sommige lijmsoorten laten binnen de droogtijd herpositionering toe. Werk snel om de andere drie zijden te bevestigen en lijn ze correct uit.
 10. Als de lijm is gaan lekken, reinig het dan met warm zeepwater. Als de lijm is uitgehard, snij je het overschot weg met een scherp voorwerp. Je kunt het nadat het is gedroogd ook overschilderen.
 11. Laat de lijm uitharden voordat je de deur gebruikt.

De juiste producten om deurlijsten mee te plaatsen

Je hebt geen spijkers nodig bij het monteren van deurlijsten rond je deuren en ramen, alleen de juiste lijm. De beste montagelijm voor spijkerloze doe-het-zelfprojecten is de Pattex Geen Spijkers & Schroeven Alle Materialen High Tack. Deze veelzijdige lijm is weerbestendig en geschikt voor zelfs de zwaarste montageklussen. Binnendeuromlijsting installeren? Perfect, Pattex Geen Spijkers en Schroeven Binnen & Buiten verspreidt geen sterke geur zoals sommige andere lijmen. Het is ook tien minuten lang herpositioneerbaar zodat je een perfecte uitlijning kunt bereiken.

Deel je eigen projecten

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in