Skip to Content
11 min leestijd
Zo doe je dat!

Een glazen achterwand in je keuken monteren

Maak je keuken niet alleen een plek waar je komt om te koken. Door een mooie glazen achterwand in je keuken te monteren wordt het ook een plek waar je graag vertoeft. In dit artikel vertellen we je stap voor stap hoe je een spatwand installeert en voegt, verschillende soorten tegels bevestigt, en wat je moet doen als je achterwand kapot is.

In dit artikel:

Passende backsplash tegels voor in je keuken

Een backsplash is een stenen of glazen achterwand die je monteert om je keukenmuren te beschermen tegen vuil en vet. Want er zijn maar weinig andere plekken in huis die zo vies kunnen worden. Tegels zijn daarnaast ook hygiënisch en makkelijk schoon te maken. Tot slot geven backsplash tegels je keuken ook een unieke look.

Product

Er zijn veel soorten tegels, zoals simpele eenkleurige tegels, mozaïektegels of plaktegels. Vooral de laatste optie is een populaire manier om een spatscherm in je keuken te hebben zonder te hoeven boren.

Omdat backsplash tegels altijd erg opvallen in de keuken, – ze zitten op ooghoogte – wil je dat ze zo netjes mogelijk gemonteerd worden. Dus in rechte lijnen en gelijke afstanden tussen de tegels. Een goede ondergrond is hiervoor belangrijk. Kies vervolgens tegels die gemonteerd kunnen worden op gipsplaten, en aangebracht kunnen worden met een passende wandtegellijm. Ga ook voor tegels die goed schoongemaakt kunnen worden.

Expert tip

Backsplash tegels in je keuken installeren

Om je spatscherm in je keuken te monteren zonder te boren volg je deze stappen:

 1. Reinig de oppervlakte. Maak je keuken leeg. Verwijder apparaten en plak stopcontacten af, reinig de muren goed en laat het drogen. Zorg ervoor dat de ondermuur vlak is.
 2. Meet de oppervlakte nog een keer uit. Voordat je aan de slag gaat meet je alles nog een keer op en beslis je waar je begint te tegelen. Werk altijd van binnen naar buiten toe. Gebruik een waterpas om zeker te zijn dat de tegels in een rechte lijn worden aangebracht. Leg de eerste rij tegels klaar. Neem telkens een tegel uit een ander doosje – zo vallen eventuele kleurverschillen (die kunnen voorkomen) minder op.
 3. Breng de tegellijm aan op de muur. Welke lijm en voegmiddel je nodig hebt, is afhankelijk van het type tegel wat je gebruikt. Breng de lijm aan op de muur en plaats de tegel op de muur. Voeg tussen de tegels voegkruisjes toe. Snijd de laatste tegels en de tegels bij het stopcontact op maat met een tegelsnijder.
 4. Reinig en laat drogen. Veeg restjes lijm meteen weg met een vochtige doek. Laat je betegelde muur vervolgens goed drogen. De droogtijd van de muur is afhankelijk van de lijm, de temperatuur en de luchtvochtigheid. Lees altijd de gebruiksaanwijzing van de lijm.

Je backsplash tegels in je keuken voegen

Als je de muur hebt betegeld, is het tijd om de tegels te voegen. De ruimte tussen de tegels opvullen met een voegmiddel houdt je tegels netjes en waterdicht. Er zijn verschillende voegmiddelen (kant-en-klaar, poedervorm). Welk voegmiddel je ook kiest, we raden je aan altijd de gebruiksaanwijzing te lezen voordat je begint.

 1. Bereid de oppervlakte voor. Zorg ervoor dat je alle materialen hebt: voegmiddel, een rubberen spaan, een plastic vel, schilderstape, een spons, doeken en een sopje. Het plastic vel gebruik je om je aanrecht te beschermen. 
 2. Breng het voegmiddel aan. Bereid het voegmiddel voor en begin te voegen. Werk snel, want voegmiddel droogt snel. Gebruik een rubberen spaan en werk diagonaal. Druk het voegmiddel stevig in de voegen. Resten voegmiddel kun je verwijderen met een spons. Duw niet te hard, anders druk je de natte voegen er weer uit. 
 3. Laat het voegmiddel even drogen en reinig de backsplash met een sopje.
 4. Na 24 uur kun je de backsplash kitten. Kit de randen die in aanraking komen met andere muren. Voor je keuken raden wij onze Pattex Geen Spijkers & Schroeven Binnen & Buiten Wit aan voor een duurzame en waterdichte afdichting. 

Mozaïektegels installeren

Mozaïektegels blijven populair. Ze zien er speels uit, zijn veelzijdig en komen in veel kleuren en patronen. Je plaatst ze bijna hetzelfde als keramische tegels: 

 1. Bereid je muur voor. Maak een leg plan. Waar begin je? Welk patroon wil je volgen? Bereid de tegels voor en leg ze klaar. Bescherm de ruimte door het aanrecht af te dekken met plastic en de randen te beplakken met schilderstape.
 2. Breng de tegellijm aan. Omdat mozaïektegels kleiner zijn, is het belangrijk dat je niet te veel lijm gebruikt. Breng de lijm daarom aan met een lijmkam. Zorg dat de lijm past bij de ondergronden waarmee je werkt. 
 3. Plaats de tegels. Plaats de tegels volgens je plan. Mozaïektegels op matjes zijn makkelijk op maat te knippen met een schaar of een stanleymes. Mozaïektegels zijn af te snijden met een tegelsnijder. Werken met mozaïektegels is een precisiewerk en kan langer duren dan het aanbrengen van normale tegels. Breng daarom nooit te veel lijm in een keer aan.
 4. Schoonmaken en laten drogen. Haal restjes lijm weg met een natte doek en laat de muur nu drogen. Als de lijm goed is gedroogd kun je de tegels voegen en afkitten.

Backsplash tegels in je keuken repareren

Hoe goed je je tegels ook plaatst, er kan er altijd één beschadigen. Hoewel het heel erg lijkt, kun je ze vaak makkelijk vervangen. Zo doe je dat:

 1. Verwijder de beschadigde tegel en resten. Dit is een belangrijk onderdeel. De ondergrond moet vlak genoeg zijn om een nieuwe tegel aan te kunnen brengen.
 2. Breng de lijm aan. Breng de lijm aan op de achterkant van de tegel en plaats hem op de muur. Bekijk deze video voor meer informatie over het repareren van je backsplash tegels in je keuken.
 3. Voeg, en kit de randen opnieuw af. Voeg de tegel opnieuw. En als de tegel een andere rand raakte, is het belangrijk dat je de kitranden vervangt. Wij raden Pattex Geen Spijkers & Schroeven Binnen & Buiten Wit aan voor een sterke en waterproof kitlaag.

Deel je eigen projecten

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in