Skip to Content
6 min leestijd
Repareer jouw schoenen nu!

Alles wat je moeten weten over het lijmen van schoenen.

Op de grond staan een paar laarsjes en een tas. Daarnaast staat een tafel met wat boeken.

Schoenen lijmen is makkelijk, duurzaam en goed voor je portemonnee. In deze gids vertellen we je wat je nodig hebt om je schoenen te lijmen en welke stappen je hiervoor moet volgen.

In dit artikel:

Kapotte schoenen repareren

Is je schoen kapot, maar weet je niet hoe je deze kunt repareren? Er is een lijm waarmee je jouw schoenen kunt redden. Of je zool nu loszit, of dat er een scheur of haal op de bovenkant van je schoen zit, Pattex heeft de juiste schoenenlijm voor al jouw schoenreparaties.

Het is belangrijk dat je een schoenenlijm van goede kwaliteit gebruikt. Onze Pattex Special Schoen is een goede keus voor elke schoenreparatie. De flexibele lijm hecht aan veel verschillende materialen en biedt een waterdichte afdichting. Doordat deze lijm hecht, afdicht en repareert, bespaar je tijd en geld.

Product
Een hand houdt een schoen vast. De neus van de schoen zit los. Er is lijm aangebracht.
Kapotte schoenen weggooien? Zonde! Ze kunnen goed gelijmd worden met een speciale schoenenlijm

Expert tip

Schoenzool lijmen

Schoenen lijmen is eigenlijk heel makkelijk en vlug gedaan. Waar je schoenen ook van gemaakt zijn, een kwalitatieve schoenenlijm is de basis. Vervolgens is het belangrijk dat je je goed voorbereidt. 

Zo doe je dat:

 1. Zorg voor een schoon oppervlak, zonder stof en vet. Let op dat je schoenen ook goed droog zijn. Heel gladde materialen (zoals hard plastic of metaal in werkschoenen) ruw je het beste op met schuurpapier met een fijne korrel. 
 2.  Verwijder de dop van de schoenenlijm voordat je in de tube knijpt. Zo voorkom je dat je lijm morst.
 3. Breng een dunne laag schoenenlijm aan op een van de te verlijmen oppervlaktes. Als je bijvoorbeeld een losse schoenzool wilt lijmen, dan breng je deze aan op de zool zelf.
 4. Druk de twee delen samen. Doe dit meteen nadat je de schoenenlijm hebt aangebracht. De kwaliteit van de verlijming wordt bepaald door de uitgeoefende druk. Om ervoor te zorgen dat de lijm goed hecht, raden we je aan om de twee onderdelen tijdens het drogen samen te brengen met bijvoorbeeld klemmen, plakband of een zwaar voorwerp.
 5. Laat de schoen 24 tot 48 uur drogen, afhankelijk van het product, de temperatuur en de luchtvochtigheid. Lees altijd de gebruiksaanwijzing om zeker te weten dat je je schoen lang genoeg laat drogen.

Zodra de schoen is gelijmd, is de verlijming vrijwel onbreekbaar. Onze Pattex Special Schoen is ontwikkeld om verschillende temperaturen en regen te doorstaan, dus je kunt er zelfs weer mee naar buiten in de regen en kou.

Twee handen drukken met de duimen de neus van een bruine leren schoen aan.
Je schoenen een tweede leven geven is goed voor je portemonnee en de wereld. Gebruik een goede lijm en geniet van een duurzame reparatie

Andere manieren om je schoenen te lijmen

Heb je geen scheur in je schoenen, maar heb je een gat op te vullen? Dan ga je iets anders te werk:

 1. Gebruik een dikkere lijmlaag dan normaal, afhankelijk van de grootte van het gat.
 2. Klem de delen samen en laat ze tenminste één tot drie uur samengeklemd blijven. Zorg ervoor dat je de twee onderdelen niet beweegt. Klem ze niet te hard samen zodat de lijm niet uit het gat loopt.
 3. De droogtijd is afhankelijk van de schoenlijm die je gebruikt. Lees daarom altijd de gebruiksaanwijzing om zeker te weten dat je de lijm lang genoeg hebt laten drogen.

Vragen over schoenenlijm

 • Bang voor vlekken op je schoenen? Geen zorgen! De meeste schoenenlijmen, zoals Pattex Special Schoen, drogen transparant op. Je zult de reparatie niet eens opmerken.
 • Wat is de juiste lijm om schoenzolen te lijmen? Onze Pattex Special Schoen is een goede keuze om schoenen te repareren. De lijm droogt flexibel, waterproof en doorzichtig op. Perfect voor voorwerpen die continu in beweging zijn!
 • Kun je schoenenlijm gebruiken voor schoenen waarmee je buiten werkt? Jazeker. Een goede schoenenlijm zal je schoen waterdicht maken op de plek waar je de lijm hebt gebruikt. Daarnaast zijn schoenlijmen extreem sterk en gemaakt om lang mee te gaan. Perfect dus voor schoenen die je draagt in extreme omstandigheden!

Deel je eigen projecten

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in