Goed geïsoleerd en zonder tocht!

Kozijnen kitten – zo doe je dat!

Het goed afkitten van je kozijnen kan je huis beschermen tegen vocht, tocht en extreme temperaturen. Het afdichten van je kozijnen vergt wat vaardigheid en kennis, maar het is geen onhaalbare klus. In deze gids vind je alle informatie om van jouw project een succes te maken.

Kozijnen kitten: De basis

Het kitten van de ramen in je huis is belangrijk om je huis comfortabel en energiezuinig te houden. Door je raamkozijnen af te kitten voorkom je dat tocht binnenkomt en houd je vocht buiten. Zo hoef je minder te stoken, wat zorgt voor lagere energiekosten en een kleinere ecologische voetafdruk.

Leren kitten is niet moeilijk en kan een groot verschil maken voor je energierekening. Hieronder leggen we je de basis van het kitten uit, zodat je meteen aan de slag kunt.

Kozijnen kitten: Welke kit heb je nodig?

Het is belangrijk om het juiste gereedschap te hebben wanneer je aan de slag gaat met kit. Een goed kitpistool is noodzakelijk voor alle kitprojecten en is daarom ook onmisbaar in iedere gereedschapskist. Een kitpistool koop je bij een bouwmarkt en gebruik je om het kitpatroon in te doen, om zo makkelijk te kunnen kitten. 

Zoek een soepel, druipvrij kitpistool met een veerbelast mechanisme om met minimale kracht gelijkmatige druk te leveren. Hiermee voorkom je dat je te veel kit gebruikt en krijg je een mooie en gelijke kitlaag. 

Vervolgens kies de soort kit die het beste bij jouw project past. Welke kit je nodig hebt is afhankelijk van wat je precies gaat kitten. Ga je je kozijnen alleen binnen kitten of moet de kit ook buiten te gebruiken zijn? Over het algemeen zijn er een paar basistypen kit: Acrylaatkit, siliconenkit, hybride/MS-polymeerkit en polyurethaankit.

Acrylaatkit is een afdichtingsmiddel op basis van water. Dit betekent minder chemische ingrediënten en kitrestjes die gemakkelijk schoon te maken zijn. Hoewel deze kit niet bijzonder weer- of temperatuurbestendig is, kan acrylaatkit worden overgeschilderd en gekocht worden in verschillende kleuren om de kleuren in de richting van je huis aan te vullen. Deze kit is geschikt voor binnen toepassingen.

Siliconenkit is zeer resistent tegen temperatuur en schimmel, waardoor het geschikt is voor keuken-, bad- en HVAC-toepassingen. Er zijn twee verschillende soorten kit: neutraal of zuur. Neutrale siliconenkit kun je gebruiken voor alkoxy en oxime ondergronden (zoals hout, metaal, plastic of vinyl). Zure siliconenkit is te gebruiken voor niet-poreuze ondergronden zoals glas. Silicone is zeer rekbaar en waterdicht, waardoor het geweldig is voor kuipen en gootstenen.

Hybride/MS-polymeerkit zijn geschikt voor vrijwel elke klus. Ze combineren verschillende eigenschappen van bestaande kitten en zijn blijvend elastisch en overschilderbaar. Deze kit kan alleen niet goed tegen een constante waterbelasting. Deze kit hecht op verschillende ondergronden zoals hout, beton, glas, metaal, RVS en zink. 

Polyurethaankit is een kit op basis van oplosmiddelen, niet op basis van water. Hierdoor is deze kit erg krachtig. Deze kit heeft een lange levensduur en werd vroeger veel gebruikt. Het is wat lastiger om mee te werken dan met een siliconenkit. Polyurethaankitten werken goed voor het verlijmen van de meeste woningmaterialen, maar kunnen na verloop van tijd afbrokkelen of scheuren bij blootstelling aan uv-straling.

Als je niet zeker weet waar je ramen lucht doorlaten, houd dan een brandende kaars rond de naden. Als de vlam begint te flikkeren, dan heb je een lek gevonden!

Raamkozijnen en lijsten kitten

Voor het kitten van vensterbanken en kozijnen buitenshuis heb je een product nodig wat bestand is tegen zware weersomstandigheden. Je kunt hiervoor het beste een kit gebruiken die duurzaam, flexibel en bestand tegen uv-straling en zon is.  

Zo ga je te werk:

  1. Laad je kitpatroon in het kitpistool en open de koker. Zoek je een doorzichtige kit? Wij raden Pattex Geen Spijkers & Schroeven Crystal aan. Dit is een hoogwaardige, volledig transparante montagekit geschikt om te lijmen en af te dichten. Het is perfect voor het kitten van ramen.
  2. Breng afplaktape aan om een scherpe lijn te creëren en aangrenzende gebieden te beschermen.
  3. Breng de kit met regelmatige druk en een vloeiende beweging langs de naad aan. Maak je vinger nat of gebruik een doek om de kit glad te strijken. 
  4. Laat de kit twaalf tot vijftien uur drogen. Je raamafdichting zou nu luchtdicht moeten zijn.

Kozijnen kitten: Kapotte kit in een raamkozijn repareren

Kozijn afdichtingen gaan meestal kapot of lekken op contactpunten. Contactpunten zijn onder andere: de plaats waar het ene deel van het raam tegen het andere aankomt, waar het raam tegen het kozijn aankomt, of waar het kozijn tegen de muur aankomt. Gelukkig is het repareren van kozijnafdichtingen eenvoudig.

  1. Begin met het wegschrapen van oude kit. Gebruik zo nodig een kitverzachter. Laat deze een paar uur intrekken en verwijder vervolgens de losse kit met een plamuurmes of kitverwijderaar. Verwijder zoveel mogelijk van de oude kit, zodat de nieuwe laag goed kan hechten. Zorg er ook voor dat alle kitverwijderaarresten weg zijn voordat je nieuwe kit aanbrengt. Dit is belangrijk aangezien dit anders de hechting van de kit kan belemmeren. Sommige kitverwijderaars vereisen zelfs een behandeling met speciale chemicaliën om de resten te verwijderen. 
  2. Afhankelijk van hoe de ruit in het kozijn is gemonteerd, zul je wellicht de ruit opnieuw moeten monteren. Volg nu de stappen die beschreven zijn in ‘Raamkozijnen en lijsten kitten’ om de kit aan te brengen.