Skip to Content
8 min leestijd
Een echte DIY-alleskunner!

Transparante epoxy: De lijm voor sterke verbindingen

Het woord ‘epoxy’ klinkt misschien exotisch, maar transparante epoxylijmen zijn niets meer dan hoogwaardige lijmen die transparant qua kleur zijn. Epoxylijmen worden voornamelijk gebruikt in toepassingen waarbij sterke verbindingen nodig zijn.

In dit artikel:

Wat zijn doorzichtige epoxylijmen?

Epoxylijm kan worden gebruikt voor vrijwel elke toepassing en is de beste optie als het gaat om hitte- en chemische bestendigheid. Heldere epoxylijmen zijn hierop geen uitzondering. Epoxylijmen worden vaak verkocht in een één component- of tweecomponent-systeem. In deze gids vertellen we je alles over tweecomponenten epoxylijmen die met een spuit worden aangebracht.

Product

  • Pattex Power Epoxy Super Mix Universal
 

Epoxylijmen worden gevormd door polymerisatie (samenvoegen van kleine moleculen tot een lange keten) van hars met een harder. Door gelijke volumes van deze verbindingen te mengen ontstaat er een lijm die een harde, sterke verbinding oplevert. 

Doorzichtige epoxylijmen, ook bekend als transparante epoxyhars, zijn de doorzichtige versie van normale epoxylijmen. Ze drogen helder op en kunnen worden gebruikt voor allerlei toepassingen waarbij onzichtbare verbindingen nodig zijn.

Hoe gebruik je transparante epoxylijm?

Verzamel je gereedschap. Je hebt een stanleymes nodig, een menggereedschap of applicator en een wegwerp mengoppervlak.

Denk aan je veiligheid. Breng transparante epoxy aan en laat deze uitharden in een goed geventileerde ruimte. Draag handschoenen om je handen te beschermen.

Bereid je oppervlaktes voor. De oppervlaktes moeten schoon en droog zijn. Ruw gladde oppervlaktes op om de hechting te verbeteren met een stukje scheurpapier. Was glazen of keramische oppervlakken met water en zeep en droog ze af voordat je aan de slag gaat.

Bereid je doorzichtige epoxyhars voor. Verwijder de dop en knip de uiteinden van de spuiten af zodat de openingen even groot zijn. Draai de spuit omhoog en trek de zuiger iets naar achteren, zodat eventuele luchtbellen verdwijnen. Druk de tube in om gelijke hoeveelheden hars en verharder op een wegwerpoppervlak te spuiten en meng ze goed. Veeg de spuiten schoon, trek de zuiger iets terug en sluit de tube met de dop.

Breng binnen de in de productinformatie vermelde tijd een kleine hoeveelheid gemengde transparante epoxy op beide oppervlaktes aan en druk de oppervlaktes samen. Verwijder overtollige lijm onmiddellijk.

Laat de lijm uitharden. Ondersteun de verbinding zo lang als dit nodig is. Bekijk de gebruiksaanwijzing van de lijm die je gaat gebruiken voor alle richtlijnen met betrekking tot de droog en uithardingstijd van deze lijm.

Verwijder lijmresten. Veeg overtollige lijm meteen weg met een schone doek en snijd eventuele uitgeharde lijm weg met een scherp mes. Lukt dit niet? Laat de restjes dan een tijdje weken in lijmoplosser, dit kan je doen door lijmoplosser op een doek aan te brengen en deze over de lijmresten te leggen. Je kunt ook aceton gebruiken, maar omdat aceton niet geschikt is voor alle oppervlaktes, zul je de aceton eerst op een klein stukje van het te behandelen oppervlak moeten testen voor je dit gebruikt op het gehele oppervlak.

Hoe kies je de juiste doorzichtige epoxylijm?

Je kunt transparante epoxy bijvoorbeeld gebruiken als je project onzichtbare naden heeft of je transparante reparaties nodig hebt. Maar welke epoxy is de juiste voor jouw project? Dit hangt af van de oppervlakken die je wil gaan verlijmen en het soort verlijming dat je wilt uitvoeren.

Pattex Power Epoxy Super Mix Universal is bijvoorbeeld ideaal voor het verlijmen van verschillende materialen (hout, steen, keramiek, metaal en kunststoffen). Je kunt het ook gebruiken als een veelzijdige opvuller van spleten, gaten en/of kieren, voor reparaties van verschillende oppervlakken of als een transparante epoxy vloercoating. Deze hoogwaardige heldere epoxylijm creëert sterke verbindingen die niet krimpen en ook bestand zijn tegen de meeste oplosmiddelen, waaronder water. 

Deel je eigen projecten

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in