Skip to Content
3 min leestijd
Zelf een vogelhuisje maken?

Een vogelhuisje maken: Nodig de natuur uit in je achtertuin!

Heb je altijd al zelf een vogelhuisje willen maken van hout? Volg deze gids en maak een simpel vogelhuisje.

In dit artikel:

⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️ Please copy first text and title after inpage navigation here (and delete duplicate inpage navigation)

Product

  • Product 1
  • Product 2
  • Product 3
 

Expert tip

Heb je altijd al zelf een vogelhuisje willen maken van hout? Volg deze gids en maak een simpel vogelhuisje.

Hoe kun je een vogelhuisje maken van hout?

Of je nu een amateur-vogelaar bent, je kinderen wilt vermaken of gewoon op zoek bent naar een nieuwe toevoeging aan je tuin, een vogelhuisje is een geweldige manier om je achtertuin op te fleuren. Met deze handleiding is het maken van je eigen vogelvoederhuisje ook nog eens erg eenvoudig. 

Instructies;voor het maken van een vogelhuisje

1. Bereid je vogelhuisje voor. Om te beginnen met het maken van een vogelhuisje moet je zeven stukken uit een 25,4 x 15,2 centimeter ceder, cipres of grenen bord snijden. Je kunt dit zelf doen of laten doen door iemand bij je plaatselijke doe-het-zelfzaak of houtzagerij. Gebruik bij voorkeur een bouwtekening van een vogelhuisje om er zeker van te zijn dat het allemaal klopt.

Meet en snijd een stuk uit van 14 x 21,6 centimeter voor de onderkant.

  • Snijd voor de zijkanten twee stukken van 11,4 x 16,5 centimeter uit.
  • Snijd voor het dak een stuk van 12,1 x 21,6 centimeter en een stuk van 14 x 21,6 centimeter uit.
  • Snijd voor de voor- en achterkant twee stukken van 14 x 18,4 centimeter uit. Snijd vervolgens op 11,4 centimeter aan beide zijden van 18,4 centimeter diagonaal naar het midden van een van de zijden van 14 centimeter om twee huisvormige stukken te maken. 

2. Creëer de ingang van het vogelhuisje. Gebruik een gatenzaag van 3,8 centimeter om een ingang in je vogelhuis te creëren. Zodra het gat is geboord schuur je de randen om ervoor te zorgen dat de vogels soepel het vogelhuisje binnen kunnen gaan. 

3. Bescherm het vogelhuisje tegen alle weersomstandigheden. Voordat je begint met het monteren van je vogelhuisje kun je het beste eerst alle onderdelen weerbestendig maken door deze te schilderen met een waterbestendige coating. Zorg er wel voor dat alle verbindingsvlakken ongecoat blijven. 

4. Monteer de basis, voorkant, achterkant en zijkanten. Plaats het vloerstuk op een werkoppervlak, breng houtconstructielijm aan op de 14 centimeter basis van de voor- en achterkantstukken en plak ze op de voor- en achterkant van het vloerstuk. Breng nu houtconstructielijm aan op de basis en zijkanten van de zijstukken en plak ze tussen de voor- en achterstukken om alle vier de wanden van het vogelhuisje te vormen. 

5. Creëer en monteer het dak. Plaats het 14 x 21,6 centimeter stuk op een werkoppervlak, breng houtconstructielijm aan op de 21,6 centimeter basis van het 12,1 x 21,6 centimeter stuk en lijm deze bovenop het 14 x 21,6 centimeter stuk voor een L-vorm. Zodra dit is opgedroogd breng je houtconstructielijm aan op de bovenkant van de voor- en achterkant en plaats je het dak op deze stukken om het vogelhuisje af te maken.

6. Laat het vogelhuisje drogen. Het kan tot 48 uur duren voordat houtconstructielijm volledig droog is. Controleer altijd de instructies van de lijm die je gebruikt voor de aanbevolen droogtijd. 

De juiste;lijm voor het maken van een vogelhuisje

Als het gaat om het vinden van een houtconstructielijm voor een vogelhuisje, dan is Houtlijm PU-Construct van Pattex een goede keuze. Deze constructielijm van topkwaliteit is speciaal ontwikkeld voor het verlijmen van alle soorten hout voor binnen- en buitenprojecten. Door de subtiele geur van de lijm is deze zeer geschikt voor vogelhuisjes. 

Deel je eigen projecten

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in