Skip to Content
3 min leestijd
Maak jouw reparaties onzichtbaar!

Transparante lijm: Een lijm met veel voordelen

Transparante lijmen hebben duidelijke voordelen, waarvan het grootste voordeel de onzichtbare verbindingen zijn die je kunt creëren. Het zou zonde zijn als je na een perfecte reparatie alsnog kunt zien dat het is gelijmd. Lees verder om meer te weten te komen over transparante lijmen.

In dit artikel:

⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️ Please copy first text and title after inpage navigation here (and delete duplicate inpage navigation)

Product

 • Product 1
 • Product 2
 • Product 3
 

Expert tip

Transparante lijmen hebben duidelijke voordelen, waarvan het grootste voordeel de onzichtbare verbindingen zijn die je kunt creëren. Het zou zonde zijn als je na een perfecte reparatie alsnog kunt zien dat het is gelijmd. Lees verder om meer te weten te komen over transparante lijmen.

Transparante lijm: De juiste keuze voor jouw project

Doorzichtige lijmen, zoals transparante lijmen en transparante montagekit zijn te gebruiken voor veel oppervlakken, van porselein tot rubber en zelfs harde PVC. Niet elke lijm is geschikt voor elk project, het is daarom belangrijk dat je de juiste lijm kiest, afhankelijk van het project dat je gaat uitvoeren.

Er zijn een groot aantal doorzichtige lijmen die transparant opdrogen, waaronder onze Secondelijm Classic van Pattex. Deze lijm droogt supersnel, is oplosmiddelvrij en gebruiksvriendelijk. Je kunt de lijm in deze speciale tube precies doseren waardoor je nauwkeurig kunt lijmen. De lijm is te gebruiken op een groot aantal materialen waaronder kunststoffen, keramiek, rubber, metaal, hout, porselein, leder, kurk, karton en meer. 

Ook bestaan er ook transparante montagekitten die doorzichtig opdrogen zoals Geen Spijkers & Schroeven Alle Materialen Crystal van Pattex. Deze montagekit is geschikt voor het verlijmen van de meeste materialen zoals hout, metaal, steen, beton, kunststof, pleisterwerk, keramiek, geverfde oppervlakken en spiegels. Je kunt deze kit zowel binnen als buiten gebruiken.

Als je een speciale transparante textiellijm zoekt, raden wij de textiellijm van Pattex aan. Deze is transparant bij gebruik en na het opdrogen. Tot slot hebben we ook verschillende soorten transparante houtlijm als je houten oppervlaktes wilt lijmen.

Hoe gebruik je doorzichtige lijm?

Bereid je project met transparante lijm voor

 • Bereid je project voor. Of je nu doorzichtige lijm of een transparante lijmkit of montagekit gebruikt, zorg ervoor dat je werkgebied schoon is voor je aan de slag gaat. Ook moeten de oppervlakken die je gaat verlijmen schoon en droog zijn. 
 • Denk aan je veiligheid! Zoals bijna alle lijmen, kunnen transparante lijmen irriterend werken. Werk dus in een goed geventileerde ruimte en draag handschoenen.

Transparante lijm

 • Maak de te verlijmen oppervlakken vochtig. In het geval dat beide oppervlakken niet-poreus zijn, dan moet je de oppervlakken mogelijk vooraf nat maken met een vochtige doek, controleer voor de zekerheid altijd de instructies van de fabrikant. Absorberende oppervlakken zijn in principe waterdoorlatend en hoeven daardoor niet vooraf te worden bevochtigd.
 • Breng de lijm aan. Breng een dunne doorzichtige lijm aan op het oppervlak. Verlijm de twee onderdelen onmiddellijk na het aanbrengen van de lijm. Afhankelijk van het soort lijm klem je de verlijming vast, of druk je het even samen. Volg hiervoor de instructies van de fabrikant. 
 • Laat de transparante lijm drogen. De lijm zal zijn maximale sterkte bereiken wanneer deze volledig is uitgehard. Laat de lijm drogen volgens de instructies van de fabrikant.

Transparante montagekit

 • Schuur de oppervlakken licht op. Dit verbetert de hechting van de lijm als je rubberen of plastic oppervlakken gaat verlijmen. 
 • Breng de transparante montagekit aan. Als je een product zoals Geen Spijkers & Schroeven Alle Materialen Crystal van Pattex gebruikt, breng je deze aan op één van de oppervlakken die je wilt verlijmen.
 • Klem en laat drogen. Druk de te verlijmen oppervlakken samen en klem ze vervolgens vast, volgens de instructies van de fabrikant.

Transparante lijm en montagekit verwijderen

Rond je project af. Maak het gereedschap dat je hebt gebruikt schoon en verwijder eventuele lijmresten direct met terpentine (transparante montagekit) of alcohol of aceton (transparante lijm). Je kunt uitgeharde lijm voorzichtig wegsnijden met een scherp mesje.

Deel je eigen projecten

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in