Skip to Content
3 min leestijd

Textiellijm: Alles wat je altijd al wilde weten en meer

Vaarwel scheuren en gaten! De juiste textiellijm is alles wat je nodig hebt om stof en andere materialen weer te repareren.

In dit artikel:

⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️ Please copy first text and title after inpage navigation here (and delete duplicate inpage navigation)

Product

  • Product 1
  • Product 2
  • Product 3
 

Expert tip

Vaarwel scheuren en gaten! De juiste textiellijm is alles wat je nodig hebt om stof en andere materialen weer te repareren.

Wat is textiellijm?

Heb je toen je je favoriete spijkerbroek aandeed een vervelende scheur in een van de naden ontdekt? Of heb je je mooiste strandparasol uitgeklapt en zie je ineens dat deze een lelijke scheur heeft? Geen zorgen, je repareert deze voorwerpen gemakkelijk zonder naald en draad. Het enige dat je nodig hebt, is een goede textiellijm. 

Textiellijm is een vloeibare lijm die speciaal is samengesteld voor het repareren en herstellen van flexibele materialen zoals vinyl stoelen, kussens, kleding, dekzeilen en outdoor uitrustingen. Aangezien textiellijm erg flexibel is, is het ideaal voor gebruik op materialen die uitrekken.

Twee handen laten een gat zien in een stugge donkerblauwe spijkerbroek.
Textiellijm is ideaal voor stugge én elastische stoffen

Deze lijm is niet beperkt tot alleen dit soort materialen. Je kunt textiellijm ook gebruiken om glas, metaal, keramiek, leer, hout en nog vele andere materialen te repareren. Als je zwembad- of strandaccessoires gescheurd zijn, kun je deze met textiellijm gemakkelijk weer repareren. Hetzelfde geldt voor je regenjas en kampeerspullen. Textiellijm zal niet bros worden door veroudering of blootstelling aan zonlicht. Als de lijm eenmaal is aangebracht dan blijft deze ook lang zitten.

Hoe repareer je kleding met textiellijm?

Als je kleding gescheurd is dan kun met een textiellijm je kleding in een mum van tijd weer repareren. Volg hiervoor de volgende stappen:

  1. Was het kledingstuk voor je de reparatie gaat uitvoeren. Je kunt hierbij het beste wasverzachter vermijden.
  2. Breng een dunne lijn lijm aan op de stof of op andere delen van kleding die niet bestaan uit stof en verlijmd moeten worden. Druk de verlijming vervolgens goed aan. Mocht het nodig zijn, dan kun je de te verlijmen stukken van het kledingstuk op hun plaats houden met tape, gespen of spelden totdat de textiellijm is uitgehard. 
  3. Laat vervolgens het gerepareerde kledingstuk twee tot vier uur drogen. Je kunt het kledingstuk weer wassen na 48 uur.

Textiellijm voor jeans

Het repareren van een spijkerbroek gaat net op een iets andere manier vanwege de relatieve dichtheid van spijkerstof. Volg deze instructies om je oude spijkerbroeken weer zo goed als nieuw te maken met textiellijm:

  1. Keer het kledingstuk binnenstebuiten en leg een stuk karton onder de scheur. Als je merkt dat het materiaal de neiging heeft om te bewegen, gebruik dan wat plakband of tape om het stuk karton op zijn plaats te houden. 
  2. Gebruik kleermakerskrijt om het gebied te markeren waar je textiellijm op wilt gaan aanbrengen.
  3. Gebruik een klein penseel om de buitenranden van de twee gebieden die je aan elkaar wilt gaan lijmen goed te bedekken met lijm. Wij raden je aan om een waaierborstel te gebruiken, omdat deze borstel een dunne laag textiellijm gelijkmatig op een relatief groot oppervlak kan aanbrengen. 
  4. Als je een stuk spijkerstof gebruikt om een scheur of gat te repareren dan kun je deze nu op het gelijmde gebied plaatsen. Laat het verlijmde kledingstuk drogen zodat het goed kan hechten.
Een hand brengt blauwe ster-patch aan op een lila kledingstuk om een gat te dichten.
Textiellijm kan ook perfect gebruikt worden om grotere gaten te repareren

Knutsel- en;textiellijm

Voor knutselprojecten raden wij je aan om Pattex Spray Corrigeerbaar eens uit te proberen. Je kunt deze lijmspray op de volgende manier op onder andere textiel gebruiken: 

  1. Schud de bus flink voor gebruik. 
  2. Stel het ventiel in op de grootte van de verlijming. 
  3. Bespuit beide delen gelijkmatig op een afstand van twintig cm.
  4. Een tweede lijmlaag kan nodig zijn bij sterke of onder spanning staande materialen.
  5. Laat de lijm gedurende twee minuten verdampen. Breng vervolgens beide delen op elkaar aan en druk deze vanuit het midden naar buiten toe aan. 
  6. Keer de spuitbus na gebruik om en spuit het ventiel vrij. Reinig de spuitmond bij voorkeur met aceton. 

Hoe verwijder je textiellijm?

Als je textiellijm gemorst hebt, gebruik dan aceton wanneer de lijm nog vloeibaar is en de stof niet te kwetsbaar is. Als de lijm al begint uit te harden, leg het kledingstuk dan in koud water en laat het een nacht weken. Gebruik vervolgens een plat mes om de lijmresten weg te schrapen. Herhaal deze twee stappen totdat alle lijmresten zijn verwijderd.

Deel je eigen projecten

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in