Skip to Content
3 min leestijd
Voor je vloer en meer

Vinyllijm: perfect voor je vloeren en meer!

Als je denkt dat vinyllijmen alleen voor vloeren zijn, zit je ernaast. Je kunt ze namelijk ook gebruiken om flexibele plastic materialen te repareren, zoals vinyl stoelen en outdooruitrusting. Lees verder om erachter te komen hoe je pvc lijmen kunt toepassen!

In dit artikel:

⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️ Please copy first text and title after inpage navigation here (and delete duplicate inpage navigation)

Product

  • Product 1
  • Product 2
  • Product 3
 

Expert tip

Als je denkt dat vinyllijmen alleen voor vloeren zijn, zit je ernaast. Je kunt ze namelijk ook gebruiken om flexibele plastic materialen te repareren, zoals vinyl stoelen en outdooruitrusting. Lees verder om erachter te komen hoe je pvc lijmen kunt toepassen!

Vinyllijm:;een echte alleskunner

Veel mensen denken aan vinylvloeren als ze de term 'vinyllijm' horen. Maar flexibele vinyllijmen zoals de Pattex Special Plastic of de Contactlijm Transparant zijn speciaal ontworpen voor het repareren van flexibele ondergronden.

Welke vinyllijm;is geschikt voor jouw project?

Bij het kiezen van een vinyllijm moet je rekening houden met de flexibiliteit van de materialen die je met elkaar wilt verlijmen. Flexibele materialen vragen om een lijm die zorgt voor een flexibele hechting.

Elke keer zijn er meer vinylvloerlijmen op de markt, omdat er een groot assortiment vinyl vloerbedekking te koop is. Welke heb je nodig?

De naam zegt het al – je hebt vinyltegellijm nodig voor vinyl tegels. Bedenk je verder ook dat een lijm die vinyl hecht aan hout, waarschijnlijk niet aan beton of aan andere stukken vinyl hecht. Zo heeft elke vinyl lijm haar eigen bijzondere eigenschappen. Lees hoe dan ook altijd de handleiding voordat je een lijm koopt. Zo weet je zeker dat het niet mis gaat.

Hoe breng;je vinyllijm aan?

Klaarmaken

Bereid je werkgebied en oppervlak voor: Zorg ervoor dat het te verlijmen oppervlakte klaar is voor gebruik. Oppervlakken moeten schoon en droog zijn. Ruw erg gladde oppervlakken op om de hechting te verbeteren. Gebruik hiervoor schuurpapier. Probeer alle onderdelen eerst voordat je ze definitief aan elkaar lijmt.

Speel op veilig: Zorg ervoor dat je in een goed geventileerde ruimte werkt als je vinyllijm binnenshuis gebruikt. Draag handschoenen en was je handen na gebruik om huidirritatie te voorkomen.

Twee oppervlaktes

Aanbrengen van de vinyllijm: 
Breng de vinyllijm gelijkmatig aan op beide oppervlakken en druk ze samen totdat ze hard worden. Je kunt gelijmde onderdelen herpositioneren terwijl de lijm nog nat is. Veeg overtollige lijmresten gelijk weg.

Kleine scheurtjes

Aanbrengen van de vinyllijm: 
Breng vinylreparatielijm aan op de randen van de beschadigde gebieden. Druk de randen tegen elkaar en houd ze op hun plaats met plakband totdat de lijm volledig uitgehard is.

Grote scheuren en scheuren

Versterk je materialen voordat je begint. Plaats een stuk materiaal, zoals stof of glasvezel, onder het beschadigde gebied om het te versterken. Breng vervolgens de vinyllijm aan op de randen van het beschadigde gebied. Gebruik tape om de verlijming op zijn plek te houden totdat het goed is uitgehard.

Uitharden en opruimen

Wacht tot de vinyllijm volledig is uitgehard voordat je deze blootstelt aan water. Hoe lang je precies moet wachten verschilt per product en merk. Lees de handleiding voor de zekerheid.

Ruim je werkgebied op: Je kunt natte vinyllijm redelijk makkelijk verwijderen met aceton of een nagellakremover met aceton. Is de lijm al uitgehard, laat de lijm dan weken, of schraap het weg met een scherp voorwerp zoals een mes of krabber.

Deel je eigen projecten

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in