Skip to Content
3 min leestijd
De oplossing is altijd PU lijm

Waar kun je PU lijm precies voor gebruiken? 

PU lijmen vormen zeer sterke verbindingen tussen twee oppervlakten, ook al zijn deze compleet verschillend. Vaak wordt polyurethaanlijm gebruikt om houten oppervlaktes vast te lijmen aan andere materialen.

In dit artikel:

⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️ Please copy first text and title after inpage navigation here (and delete duplicate inpage navigation)

Product

 • Product 1
 • Product 2
 • Product 3
 

Expert tip

PU lijmen vormen zeer sterke verbindingen tussen twee oppervlakten, ook al zijn deze compleet verschillend. Vaak wordt polyurethaanlijm gebruikt om houten oppervlaktes vast te lijmen aan andere materialen.

PU lijm: de kenmerken;

Polyurethaanlijmen zijn lijmen op basis van het polymeer polyurethaan. Deze speciale lijmen worden vaak gebruikt door professionals, maar ze kunnen ook zeer goed gebruikt worden voor jouw doe-het-zelfklusjes in- en buitenshuis. 

PU lijmen hebben speciale kenmerken. Ze zijn waterafstotend, bestand tegen hoge temperaturen en harden snel uit. Als ze eenmaal zijn uitgehard kunnen ze niet meer bewerkt worden, maar net als hout kun je ze wel bewerken met ander gereedschap.

Er bestaan twee soorten PU lijmen, één- en twee-componenten PU lijm. 

 • PU lijmen met één component creëren sterke verbindingen. Ze harden uit met behulp van vocht en worden bijvoorbeeld gebruikt voor het verlijmen van parketvloeren.
 • Twee-componenten PU constructielijm bestaat uit een hars en een verharder. Deze lijmen verbinden niet alleen hout, steen of kunststoffen, maar kunnen ook eventuele oneffenheden wegwerken en gaten opvullen.

Polyurethaanhars wordt gebruikt in verschillende lijmen, bijvoorbeeld:

 • Polyurethaanschuim: een schuim dat uitzet en geschikt is voor het isoleren en afdichten van bijvoorbeeld kozijnen en rolluikkasten. Dit schuim kan ook verbindingen aangaan met verschillende materialen. 
 • Polyurethaanpasta: een sterke watervaste houtlijm, die gebruikt kan worden om planken te verlijmen of om houten delen aan andere materialen te bevestigen.
 • Polyurethaan montagelijm: deze professionele lijm heeft een hoge kleefkracht en kan worden gebruikt voor metalen en kunststof oppervlaktes.

Hoe lijm;en/of vul je gaten met PU lijm?

Polyurethaanlijm is geschikt voor verlijming en voor het opvullen van gaten en scheuren. Je kunt deze specifieke lijm gebruiken om gaatjes in houten planken op te vullen of om onderdelen te bevestigen. Bijvoorbeeld om de poten op een buitentafel te bevestigen. Pattex heeft de Houtlijm PU construct die hier zeer geschikt voor is. Controleer altijd de gebruiksaanwijzing om er zeker van te zijn dat je de juiste lijm voor je doe-het-zelfklus hebt gekozen. 

Lees hieronder hoe je kunt lijmen en gaten kunt opvullen met polyurethaanlijm. De hoeveelheid en exacte uithardingstijden zijn afhankelijk van de lijm, dus lees de productbeschrijving voordat je begint. Vervolgens ga je aan de slag:

 1. De eerste stap is het verzamelen van het juiste gereedschap: polyurethaanlijm, een borstel, roller of kwast en een schroefklem.
 2. Bereid het oppervlak voor. Zorg dat het vrij is van stof en vet en dat het oppervlak droog is. 
 3. Draag handschoenen om je huid te beschermen. 
 4. Breng de lijm aan op één van de materialen met een borstel, roller of kwast en voeg de delen samen. Wanneer je lijmt op een poreuze ondergrond breng je de lijm op beide delen aan. 
 5. Laat de lijm uitharden. Om jezelf ervan te verzekeren dat de oppervlaktes niet verschuiven, klem je de delen goed samen met een schroefklem. 

Deel je eigen projecten

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in