Skip to Content
3 min leestijd

Porselein lijm: De juiste lijm voor kwetsbare en delicate reparaties

Porselein lijmen? Net als je klaar bent om te pronken met je vintage theeservies, zie je een barst in je schotel. Dankzij porselein lijm kun je die barst in onder anderen je koffiemok, je favoriete beeldje en je keramische vloer in een mum van tijd weer repareren.

In dit artikel:

⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️ Please copy first text and title after inpage navigation here (and delete duplicate inpage navigation)

Product

 • Product 1
 • Product 2
 • Product 3
 

Expert tip

Porselein lijmen? Net als je klaar bent om te pronken met je vintage theeservies, zie je een barst in je schotel. Dankzij porselein lijm kun je die barst in onder anderen je koffiemok, je favoriete beeldje en je keramische vloer in een mum van tijd weer repareren.

Wat is porselein lijm?

Porselein lijm is een krachtige, maar gebruiksvriendelijke lijm voor een reeks poreuze en niet-poreuze kwetsbare materialen waaronder porselein en keramiek. Hoewel er porseleinlijmen voor algemeen gebruik zijn, kun je beter een lijm kiezen die bij jouw project past. Verschillende lijmen hebben verschillende eigenschappen waardoor het belangrijk is dat je een lijm kiest die goed aansluit bij jouw projectbehoeften en de materialen waarmee je aan de slag gaat.

Kapotte lichtgroene vaas staat op een tafel. Het kapotte stukje ligt ernaast.
Porselein lijm is gebruiksvriendelijk en krachtig – perfect voor onder andere vazen

Hoe gebruik je porselein lijm?

Als je besluit om porselein lijm te gebruiken om je favoriete koffiemok of vaas te repareren volg dan de volgende stappen:

 1. Verzamel de gebroken stukken op een schone en vlakke plek zoals de keukentafel.
 2. Leg alle stukken op een rij.
 3. Breng de porseleinlijm aan op alle stukken die je aan elkaar gaat lijmen. Lijn vervolgens de stukken uit en monteer ze. 
 4. Zodra de porselein lijm is uitgehard verwijder je alle ongewenste lijm door deze weg te snijden met een scherp mes of een veiligheidsscheermes.

Als je een project hebt dat hechting of opvulling van gaten, oppervlaktereparaties of lamineren vereist dan is een epoxylijm voor reparaties aan porselein of keramiek de juiste keuze. Een epoxylijm bestaat uit twee delen: hars en verharder. Wanneer deze delen met elkaar worden gemengd produceren ze een duurzame en zeer sterke hechting. Andere kenmerken van deze lijm zijn onder meer:

 • Waterbestendig
 • Kan worden geboord en geschuurd
 • Slagvast
 • Bestand tegen weersomstandigheden buitenshuis
Op een tafel staan drie kandelaren met kaarsen. Een kandelaar is in tweeën gebroken.
Door porselein te lijmen geef je jouw decoratieve objecten een tweede leven

Voor welke projecten kun je;porselein lijm gebruiken?

Welk soort porselein je ook wilt lijmen of repareren, Pattex Special Porselein is de juiste keuze. Deze porselein lijm van Pattex is zowel hittebestendig als waterproof en zal wit opdrogen waardoor niemand ooit zal zien dat een gerepareerd voorwerp ooit kapot was. 

Als je grotere reparaties wilt uitvoeren dan raden we je aan om Pattex Power Epoxy Super Mix Universal te gebruiken. Deze lijm biedt hoge lijmprestaties voor nagenoeg alle materialen en reparaties, droogt snel en transparant op, krimpt niet en zet niet uit tijdens het uitharden. Daarnaast is deze lijm ook bestand tegen water, olie en gewone oplosmiddelen en kan zowel binnen-als buitenshuis worden gebruikt.

Deel je eigen projecten

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in