Skip to Content
3 min leestijd
Hoe kun je lambriseringen plaatsen?

Lambriseringen monteren als een professional

Voeg tijdloze schoonheid toe aan elke kamer van je huis! Leren hoe je lambriseringen kunt aanbrengen is eenvoudig. Onze gids vertelt je precies hoe je dit kunt doen en welke materialen je hiervoor nodig hebt. 

In dit artikel:

⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️ Please copy first text and title after inpage navigation here (and delete duplicate inpage navigation)

Product

  • Product 1
  • Product 2
  • Product 3
 

Expert tip

Voeg tijdloze schoonheid toe aan elke kamer van je huis! Leren hoe je lambriseringen kunt aanbrengen is eenvoudig. Onze gids vertelt je precies hoe je dit kunt doen en welke materialen je hiervoor nodig hebt. 

Lambrisering plaatsen op de juiste manier: De regels voor kleur en hoogte

Lambrisering is uitgevonden voordat huizen geïsoleerd waren. Het diende oorspronkelijk als manier om koude buiten te houden. Lambrisering wordt tegenwoordig alleen nog maar als decoratie gebruikt. Hoewel het geen praktisch doel meer heeft, is het een prachtige stijlvolle upgrade voor elke kamer.

Traditionele lambrisering is wit, maar tegenwoordig is deze muurbekleding ook beschikbaar in een verscheidenheid aan kleuren en materialen. Het belangrijkste bij het kiezen van een kleur voor lambrisering is dat deze past bij het interieur van de kamer.

Vroeger was lambrisering niet hoger dan een derde van de hoogte van een kamer. In de afgelopen jaren hebben ontwerpers deze gewoonte doorbroken en zijn ze lambrisering gaan aanbrengen over de gehele lengte van een muur. Houd er bij het kiezen van je favoriete lambriseringstijl rekening mee dat lichte kleuren en kortere lambriseringen een ruimte groter laten lijken. Terwijl donkere kleuren en langere lambriseringen het tegenovergestelde effect hebben op een ruimte.

Lambrisering monteren: Het stappenplan

Nadat je de stijl van de lambrisering die je wilt gaan gebruiken hebt bepaald, de ruimte hebt gemeten en de juiste materialen hebt gekocht, is het tijd om aan de slag te gaan. Ga als volgt te werk om de lambrisering op de juiste manier te plaatsen.

  1. Meet en markeer de muren op de plaatsen waar je lambrisering wilt gaan monteren. Let hierbij goed op deurkozijnen, plinten en stopcontacten.
  2. Zaag de lambrisering af en test de pasvorm op de muur om ervoor te zorgen dat alles goed uitgelijnd is voor je de lambrisering daadwerkelijk aanbrengt.
  3. Reinig en droog vervolgens alle oppervlakken waar je mee gaat werken voordat je aan de slag gaat met lijm.
  4. Breng de lijm in verticale lijmdotten aan op de omtrek van het lambriseringspaneel. Breng de lijm niet rondom het paneel aan, maar alleen op de omtrek van het paneel. De lijmdotten moeten ongeveer vijf centimeter bij de rand van het paneel vandaan worden aangebracht, met een afstand van vijftien centimeter tussen de lijmdotten.
  5. Draai het paneel om en bevestig het langs de vooraf gemarkeerde lijnen.
  6. Herhaal het proces totdat je alle lambrisering bevestigt.
  7. Bevestig plinten en een afwerkrand aan de boven- onderkant van de lambrisering.

De juiste lijm om lambrisering te bevestigen

Lambrisering kun je maken met een verscheidenheid aan materialen zoals tegels, hout, kunststof, spaanplaat en meer. Als je op zoek bent naar een lijm die je op een groot aantal oppervlakken kunt gebruiken dan raden wij je Pattex Pro PL 100 aan. Deze op water gebaseerde montagelijm heeft een extreme aanvangshechting waardoor de lijm ideaal is voor zelfs de zwaarste voorwerpen binnenshuis. Hierdoor is deze lijm ook uiterst geschikt om lambrisering te monteren.

De lijm is daarnaast geurloos, binnen de eerste vijf tot tien minuten herpositioneerbaar, overschilderbaar en geschikt voor het vullen van gaten tot twintig millimeter. Let op, één van de twee oppervlakken waarmee je aan de slag gaat, moet absorberend of poreus zijn voor een goede hechting van de lijm. 

Deel je eigen projecten

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in