Skip to Content
3 min leestijd
Aan de slag met veren!

Knutselen met veren: Dit is wat je moet weten

Knutselen met veren kun je zo moeilijk of makkelijk maken als je zelf wilt. Daarom is het een leuke activiteit voor elke leeftijd. Ben je een knutselaar of zoek je ideeën voor een gezellige middag knutselen met kinderen? Je leest meer over knutselen met dit materiaal in deze gids.

In dit artikel:

⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️ Please copy first text and title after inpage navigation here (and delete duplicate inpage navigation)

Product

 • Product 1
 • Product 2
 • Product 3
 

Expert tip

Knutselen met veren kun je zo moeilijk of makkelijk maken als je zelf wilt. Daarom is het een leuke activiteit voor elke leeftijd. Ben je een knutselaar of zoek je ideeën voor een gezellige middag knutselen met kinderen? Je leest meer over knutselen met dit materiaal in deze gids.

Knutselen met veertjes: De leukste ideeën

Veren zijn interessant om mee te knutselen, maar ook erg delicaat en lastig om mee te werken. Of je nu wilt knutselen met simpele kippenveren of het groter aanpakt en kiest voor pauwenveren of struisvogelveren, met deze prachtige materialen kun je bestaande voorwerpen verfraaien of compleet nieuwe creaties maken.

Er zijn eindeloos veel opties om te knutselen met veren. Denk aan mooie accessoires voor jezelf zoals diademen, oorbellen en kettingen. Of geef je interieur een twist met prachtige verenkransen, muurdecoraties of dromenvangers.

Natuurlijk zijn er ook veel knutselwerkjes met veren voor kleuters en oudere kinderen. Je kunt allerlei gezellige, kleurrijke beestjes maken van veren en simpele materialen als ijslolly stokjes, plak oogjes, toiletrolletjes, eierdozen en karton.

De juiste lijm voor het knutselen met veren

Bij veel knutselwerkjes met veren, vooral bij projecten voor jongere knutselaars, gebruik je lijm. Dit is waar het soms lastig kan worden als je een verkeerde lijm gebruikt. Hier moet je op letten bij het lijmen van veren:

 • Zorg ervoor dat de lijm kan hechten met alle materialen die je gebruikt. Waar plak je de veertjes op? Karton, hout, textiel, metaal, glas, stof of bijvoorbeeld leer?
 • Bekijk goed hoe je de lijm wil gaan aanbrengen. Wil je een lijmflacon met een kleine applicatiemond voor een precieze verlijming? Of heb je wellicht een lijmspray nodig om te gaan knutselen met veren?
 • Bedenk goed hoe je wilt dat de lijm opdroogt. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor lijm die wit of doorzichtig opdroogt.

Er zijn veel verschillende lijmen, denk bijvoorbeeld aan lijmen die hechten op veelvoorkomende poreuze en niet-poreuze knutselmaterialen, zoals leer, hout, keramiek, metaal en papier. De knutsellijmen van Pattex zijn een geweldige optie voor veel DIY-projecten. Je zult zien dat Pattex altijd een lijm heeft die goed bij jouw project past.

Een dromenvanger knutselen;met veren

Deze instructies richten zich op een eenvoudig ontwerp van een dromenvanger waarbij de nadruk ligt op de hangende veren. Je kunt natuurlijk zoveel kralen, linten en andere materialen aan de dromenvanger toevoegen als je zelf wilt.

 1. Verzamel je materialen. Je hebt een borduurring, ondiepe kom, acrylverf, water, een stuk touw of leerdraad en versieringen zoals kralen en knutselveren. Je hebt ook lijm, een schaar en een ruim werkoppervlak nodig.
 2. Dip de veren in de acrylverf. Tijd om te gaan knutselen met veren. Meng gelijke delen acrylverf en water in een ondiepe kom. Doop vervolgens de onderste helften van de veren erin en hang ze op aan bijvoorbeeld de waslijn met wasknijpers. Dit voorkomt dat de veren gaan plakken en zorgt voor een mooi verloopeffect. 
 3. Bedek de ring. Bind een lang stuk touw of leerdraad op een willekeurig punt van de ring en lijm het vast. Wikkel het touw helemaal rond de ring tot deze helemaal bedekt is en lijm de uiteinden vast. Trek nu de draad over de bovenkant borduurring en over de rand van de ring. Zodra je dit hebt gedaan trek je de draad strak en begeleid je de draad naar de onderkant van de ring. Vervolgens trek je de draad over de gehele onderkant van de borduurring. Herhaal dit proces, iedere keer wanneer je over de bovenkant en onderkant van de ring bent gegaan met de draad laat je ongeveer 1 centimeter ruimte over om vervolgens weer over de borduurring te gaan. Uiteindelijk moet je borduurring eruit gaan zien als een fietswiel. 
 4. Voeg kralen en veren toe. Zodra de veren droog zijn bevestig je deze aan de koorduiteindes van een aantal touwtjes. Voeg ook kralen of andere versieringen toe aan de touwtjes. Bind vervolgens het niet versierde uiteinde van elke draad aan de borduurring. Je kunt secondelijm gebruiken om de knopen van deze draden te versterken.
 5. Hang je dromenvanger op. 

Deel je eigen projecten

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in