Skip to Content
3 min leestijd
Fantastisch kitwerk

Wasbak kitten: Een eenvoudig project voor een fantastisch resultaat!

Het kitten van wasbakken – ook in je keuken – is waarschijnlijk één van de eenvoudigste doe-het-zelfprojecten die je ooit zult ondernemen. Lees verder voor meer informatie over het kitten van wasbakken.

In dit artikel:

⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️ Please copy first text and title after inpage navigation here (and delete duplicate inpage navigation)

Product

  • Product 1
  • Product 2
  • Product 3
 

Expert tip

Het kitten van wasbakken – ook in je keuken – is waarschijnlijk één van de eenvoudigste doe-het-zelfprojecten die je ooit zult ondernemen. Lees verder voor meer informatie over het kitten van wasbakken.

Is je wasbak kitten echt nodig?

Simpel gezegd, ja. Wasbakken afkitten is een eenvoudige stap die een enorm verschil maakt. Als je de spoelbak en armaturen zoals kranen afdicht, voorkom je dat er vet en vuil tussen het aanrecht en de wasbak en kranen komt. Hierdoor blijven ze behouden, netjes en zijn ze gemakkelijker schoon te houden.

De juiste producten voor het kitten van je wasbak

Bij het kitten van wasbakken en het afdichten van armaturen moet je een flexibele, waterdichte afdichting creëren die de voegen en andere kieren overbrugt. Dat betekent dat je een product moet kiezen dat dit soort afdichtingen kan maken en dat zich kan hechten aan de materialen in je wasbak en omgevingsfactoren. Idealiter is de kit ook bestand tegen schimmel.

Als er al een afdichting rond de wasbak is, maar de kit er wat ruw begint uit te zien, breng dan een nieuwe laag Pattex Geen Spijkers en Schroeven Alle Materialen Crystal aan op de bestaande siliconen om een duurzame afdichting te creëren. Als je een nieuwe afdichting moet maken, helpen producten zoals de Pattex Pro PL Premium Crystal of de Pattex Pro PL 300 je om je project gemakkelijk af te werken.

Hoe kit je je wasbak?

Bij het kitten van de opbouw van je waskom, werk je met een product dat zowel een lijm als een kit is, wat betekent dat de oppervlakken schoon en droog moeten zijn. Zoals altijd moet je veilig werken door een veiligheidsbril en handschoenen te dragen en je handen te wassen als je klaar bent. De instructies van de fabrikant bevatten meer relevante informatie over veiligheid en het bewaren van het product. Je kunt ook onderstaande instructies volgen voor het afkitten van wastafels.

Hoe kun je je wasbak nogmaals afkitten?

Na het volgen van deze twee stappen over het verwijderen en voorbereiden van kit, ga je verder met de instructies in het volgende deel: Hoe wasbakken af te dichten.

  1. Verwijder oude kit, indien nodig. Als je een product als Pattex Geen Spijkers en Schroeven Alle Materialen Crystal gebruikt, hoef je het oude kitwerk niet te verwijderen. Je hoeft slechts het bestaande kitwerk met een vochtige doek (en eventueel een schimmelreiniger) schoon te maken. Als je een ander product hebt gekozen, gebruik dan een hobbymes om de oude kit door te snijden en weg te trekken.
  2. Maak de rand schoon. Gebruik alcohol of een ander geschikt oplosmiddel om resten te verwijderen en zorg ervoor dat het nieuwe oppervlak de kit kan opnemen. Laat het geheel drogen.

Hoe wasbakken af te kitten

  1. Bereid de kit voor. Plaats de productbuis in een kitpistool en snijd het mondstuk op de juiste maat voor de naad. Tubes die je met de hand kunt inknijpen zijn soms verkrijgbaar als alternatief voor kitpistolen.
  2. Breng de kit aan. Breng het product met regelmatige druk aan op de naad om de wasbak af te dichten. Een gladde toepassing voorkomt schimmelvorming als de kit veroudert.
  3. Gladstrijken. Voor een waterdichte afdichting en een nette afwerking maak je je wijsvinger nat en strijk je de kit glad tegen de rand en de wasbak.
  4. Laten drogen. Laat het product drogen zoals aangegeven in de productinstructies voordat je het blootstelt aan water.
  5. Maak je werkgebied en gereedschap schoon. Reinig de applicator van de kitbuis met een vochtige doek en sluit de dop wanneer je klaar bent. Snijd voorzichtig het teveel aan uitgeharde kit weg met een scherp gereedschap.

Deel je eigen projecten

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in