Skip to Content
3 min leestijd
Je dakgoot gemakkelijk vernieuwen

Je dakgoot zelf vernieuwen met behulp van lijm

Als je je weet hoe je je dakgoot kunt vernieuwen, voorkom je serieuze waterschade aan je dak en de fundering. Met de volgende simpele stappen en het gebruik van de correcte lijm, kun je gemakkelijk scheuren lijmen en lekkage voorkomen. Zo houd je je dakgoten langer goed en in gebruik.

In dit artikel:

⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️ Please copy first text and title after inpage navigation here (and delete duplicate inpage navigation)

Product

 • Product 1
 • Product 2
 • Product 3
 

Expert tip

Als je je weet hoe je je dakgoot kunt vernieuwen, voorkom je serieuze waterschade aan je dak en de fundering. Met de volgende simpele stappen en het gebruik van de correcte lijm, kun je gemakkelijk scheuren lijmen en lekkage voorkomen. Zo houd je je dakgoten langer goed en in gebruik.

Dakgoten vernieuwen: lekkage, gaten en andere schade

Dakgoten en regenpijpen zijn onmisbare onderdelen van een dak. Ze verzamelen en brengen het regenwater weg, wat anders grote schade aanricht aan de fundering van je dak.

Je dak wordt iedere dag blootgesteld aan extreme weersomstandigheden. Dit kan ervoor zorgen dat er gaten, scheuren, lekkage en corrosie ontstaat. Dit zorgt er weer voor dat dakgoten niet goed functioneren. Ook kan dit leiden tot roestopbouw in stalen dakgoten. Koperen- en aluminium dakgoten kunnen scheuren door de neerslag. De naden die de dakgoten verbinden kunnen beschadigen, waardoor er uiteindelijk lekkage ontstaat.

Het is daarom ook noodzakelijk om dit meteen te repareren. Of het nu je dakgoot vervangen, repareren of opnieuw monteren is, met de juiste lijmen kun je schade aan je huis voorkomen. Lees verder om uit te vinden hoe je je dakgoten vervangt, monteert en repareert met behulp van de juiste lijmen, voordat zich ernstige schade voordoet.

Hoe vernieuw je je dakgoot?

Gebroken of gescheurde naden en hoekverbindingen zorgen vaak voor lekkage. Soms moet je je dakgoot dan opnieuw monteren of in zijn geheel vervangen, maar vaak kun je je dakgoot nog redden met een krachtige lijm. Volg deze stappen om je dakgoot te repareren.

1. Maak de dakgoot schoon. Verwijder al het vuil. Je zult misschien een plamuurmes nodig hebben om bladeren en ander vuil eruit te halen. Schraap roest weg met een staalborstel. Indien mogelijk spoel je de dakgoot uit met een tuinslang. Laat het wel geheel drogen voordat je verder gaat met de volgende stap.

2. Bereid je voor. Voor het repareren en verbinden van aluminium dakgoten en regenpijpen raden wij Pattex Geen Spijkers en Schroeven High Tack aan.

3. Breng de lijm aan op het oppervlak. Zorg ervoor dat je de lijm goed en veelvuldig aanbrengt op het oppervlak. Duw de materialen stevig samen en indien mogelijk klem je ze tegen elkaar. De meeste lijmen hebben 24 uur nodig om hun eindsterkte te behalen.

Hoe repareer je een lekkende dakgoot?

Omdat dakgoten direct blootgesteld worden aan extreme weersomstandigheden, kunnen zelfs in de sterkste dakgoten scheuren ontstaan. Dit kan ook gebeuren nadat de lijm is opgedroogd. Hieronder vind je hoe je een lekkende dakgoot repareert met behulp van lijmen die perfect zijn voor buiten, en langdurige verbindingen creëren.

1. Kies je lijm. Bij het kiezen van de lijm houden professionals vaak rekening met de volgende kenmerken:

 • Water- en vochtresistent
 • Viscositeit
 • Droogtijd 
 • Prijs 
 • Aanbrenggemak

De Pattex PVC Gel lijm voldoet aan al deze kenmerken. Deze lijm is universeel toepasbaar voor de verlijming van harde Pvc-buizen en hulpstukken in sanitaire toepassingen. Daarnaast kun je de lijm gebruiken voor harde PVC-dakgoten en afvoerbuizen met een diameter tot 600 mm.

2. Bereid de dakgoot voor. Ook hier is het van belang dat je werkt op een schoon, droog oppervlak. Verwijder bladeren en ander vuil. Draag handschoenen en doe voorzichtig bij het beklimmen van de ladder en het dak.

3. Maak de lijm gereed. Bij het aanbrengen van de lijm spelen vele factoren een rol. Lees daarom altijd de gebruiksaanwijzing.

4. Breng de lijm aan. Verdeel de lijm gelijkmatig over de lengte van de buis. De delen moeten binnen vijf minuten samengevoegd worden. Verwijder overtollige lijm meteen.

Hoe vervang je de uiteinden van je dakgoot?

Oudere dakgoten zijn vaak gemaakt van metaal of koper met soldeernaden, terwijl de nieuwere modellen gemaakt zijn van naadloos aluminium, om scheuren en breuken te voorkomen. Maar soms verslechtert de kwaliteit na een tijdje. Volg deze stappen om je dakgoten weer in goede staat terug te brengen.

 1. Maak de uiteinden gereed. Ook hier is het belangrijk dat alles schoon en vrij van vuil is. Schraap eventuele oude kitresten weg met een plamuurmes. Als de uiteinden los zijn geraakt, zorg dan dat de binnenkant schoon is voordat je de dakgoot dichtmaakt. 
 2. Maak de lijm gereed. Voor deze klus kun je het beste Pattex Geen Spijkers en Schroeven Crystal gebruiken. Het is een kristalheldere montagelijm, geschikt voor alle grote doe-het-zelf klussen in en rondom het huis. De formule is geschikt voor alle materialen en alle omstandigheden. Door de flexibele formule is deze lijm ook geschikt voor afdichten. 
 3. Breng de lijm aan. Breng de lijm eenzijdig aan op het oppervlak. Druk beide delen stevig tegen elkaar aan. Zwaardere materialen kunnen het beste minimaal 24 uur ondersteund of geklemd worden zodat de lijm zijn optimale sterkte kan behalen.

Deel je eigen projecten

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in