Kitten maar!

Zo gebruik je een kitpistool!

Weten hoe je een kitpistool effectief gebruikt is een must voor elke serieuze doe-het-zelver. Een kitpistool gebruiken kan je huishoudelijke reparaties en installaties gemakkelijker maken. Als je echter de beste resultaten wilt bereiken, moet je ook weten hoe je de beste kit voor de taak gebruikt en aanbrengt. Volg onze basisgids voor kitpistolen en ga afdichten als een pro.

Hoe gebruik je een kitpistool: de basis

Een kitpistool gebruiken is een veel voorkomende manier om kieren of voegen in huis af te dichten. Of je het nu doet om een lekkage te repareren of om isolatie en waterbestendigheid te bieden bij het plaatsen van ramen of het uitvoeren van andere huishoudelijke projecten.

Meestal wordt de kit geleverd in kartonnen of plastic wegwerppatronen met een applicatietip en een zuiger. Je moet vervolgens één van hen in een kitpistool laden, waarmee je de kit kunt aanbrengen door op een trekker te drukken die de plunjer activeert. Vervolgens richt je het kitpistool op het oppervlak waar je de lijm op wilt aanbrengen. 

Veel verschillende soorten kit kunnen in patronen worden gekocht en in een kitpistool worden geladen. De gehele lijn van Pattex Geen Spijkers & Schroeven valt onder deze categorie. Deze lijmen zijn ontworpen voor gebruik bij allerlei projecten binnen- en buitenshuis en hechten zich aan bijna elk oppervlak, inclusief hout, beton, metaal, keramiek, gipsplaten, pleisterwerk en tegels. Eenmaal uitgehard is de kit overschilderbaar.

Hoe werk je met kit en siliconenkit?

Werken met een kit en siliconenkit is eenvoudig, maar als je geweldige resultaten wilt bereiken met een kitpistool, moet je een paar eenvoudige stappen volgen. Hier lees je hoe je kunt werken met een kitpistool:

  1. Verwijder oude kit en bereid de oppervlakken voor. Je kunt een speciale schraper gebruiken om alle resterende kit eraf te schrapen. Verwijder vastzittende resten met een kitverwijderingsspray en een doek.
    Belangrijk: Zorg ervoor dat alle resten worden verwijderd voordat de kit wordt aangebracht, omdat deze de hechting van de kit kunnen belemmeren. Sommige kitverwijderaars vereisen een behandeling met speciale chemicaliën. Raadpleeg in geval van twijfel de instructies van de fabrikant. 
  2. Tape de oppervlakken af. Met tape voorkom je te brede kitvoegen. Gebruik schilderstape om de randen af te plakken waar je wilt gaan kitten. Zorg ervoor dat de tape strak wordt aangebracht om lekkage te voorkomen. Dit zorgt voor een gelijkmatige laag kit en vermindert ongewenst morsen. 
  3. Breng de kit aan. Open de tube kit door het uiteinde in een hoek van 45 graden af te knippen. Plaats het kitpistool in een hoek van 45 graden. Druk het materiaal stevig, maar voorzichtig, in de richting van het oppervlak. Beweeg de punt van de kitbuis soepel langs de verbinding terwijl je de kit aanbrengt voor een consistente laag.
  4. Maak de voeg glad. Als de kit is aangebracht, strijk je de kit glad met een geschikt gereedschap of een doek. Gebruik niet je vinger, want dat kan de kit vervuilen en de levensduur verkorten. Voor siliconenkit kun je alcohol gebruiken om de verbinding glad te strijken. Veeg overtollige kit weg terwijl je bezig bent. Het doel is een gladde, schone toepassing van de ene kant naar de andere.
  5. Verwijder de tape. Verwijder de afplaktape in een langzame maar gestage beweging en trek de tape weg van de voeg.

Om te voorkomen dat je kit op je vingers krijgt, kun je latex handschoenen gebruiken bij het aanbrengen van het materiaal.

Hoe werkt een kitpistool: Algemeen gebruik

Wanneer gebruik je een kitpistool? Er zijn talloze toepassingen, van het installeren van huishoudelijke apparaten tot het repareren van gaten of scheuren in bestaande oppervlakken. Goed kitwerk maakt een wereld van verschil en tevens voorkomt het ook lekken of druppels die na verloop van tijd tot structurele schade kunnen leiden.

Kitpistolen zijn in de loop der jaren geëvolueerd. Tegenwoordig gebruiken de meeste vakmensen druppelloze kitpistolen, die veel gemakkelijker in te knijpen zijn dan de oudere ontwerpen en veel schoner in gebruik zijn. Het veerbelaste mechanisme zorgt voor een soepele druk met minimale kracht, wat leidt tot een schonere toepassing en een sterkere greep.

Goeie afdichtingen kunnen je geld besparen; dit is een andere praktische reden om een kitpistool te gebruiken. Lekken en tocht rond je huis dichten is een geweldige manier om energiekosten te besparen, waardoor je ecologische voetafdruk kleiner wordt. Het kan ook het gebruik van huishoudelijke apparaten verminderen, waardoor hun levensduur wordt verlengd.

Het kiezen van een kitpistool: Diverse soorten en hun gebruik

De meeste kits die in een kitpistool gaan bevatten siliconen, polyurethaan, polysulfide, of acryl. Over het algemeen zijn er drie soorten kit: latex, siliconen, en butylrubber.

De Pattex Geen Spijkers & Schroeven Alle Materialen Binnen & Buiten is geschikt voor bijna al je doe-het-zelf klussen. Laad de kit in je kitpistool en breng het aan om afdichtingen te maken die bestand zijn tegen temperatuur, water en UV-straling.

Elk type kit heeft zijn eigen sterke punten. Latex werkt het beste voor droge ruimtes, terwijl siliconen een betere keuze is voor ruimtes die blootstaan aan water en ander vocht. Latex en siliconen zijn het meest geschikt voor binnenhuis reparaties, maar butylrubber is weer beter voor buitenwerk.

Heb je een klus die eigenlijk heel snel af moet, probeer dan de Pattex Geen Spijkers & Schroeven Alle Materialen Express. Deze kit droogt snel, is zeer flexibel en behaalt een extreem hoge eindsterkte.  Het kan duurzame, weerbestendige afdichtingen maken rond ramen, deuren en gevelbekleding.